Всичко за интервалното гладуване

Най-накрая се появи начин да хапваме всичко, което искаме, и да отслабваме - интервалното гладуване. Ефективността на този метод за загуба на тегло вече е потвърдена от много диетолози. През последните години тази диета придоби огромна популярност сред тези, които искат да загубят излишните килограми без ненужни проблеми. Дълго време експертите популяризираха редовното хранене, твърдейки, че пет хранения на ден ускоряват обмяната на веществата и се отслабва по-бързо. В резултат на това, съвременните жени се страхуваха да пропуснат закуската и бяха принудени да ядат, дори и да не са гладни. Но наистина ли нашето тяло се нуждае от такъв режим? Относително наскоро западните експерти стигнаха до заключението, че няма нищо ужасно във факта, че пропускаме първото хранене и не ядем нищо до обяд или дори вечеря. Да предположим, че това противоречи на всички принципи на правилното хранене, които познаваме, но интервалното гладуване наистина помага да отслабнем.

В какво се състои интервалното гладуване?

Диета
Интервалното гладуване е диета за отслабване, която се състои в периодичния отказ от храна. Най-популярният метод е системата 16/8 - пълно отхвърляне на храна за 16 часа и 8 часа, през които можем да ядем. Такава диета кара тялото да изгаря мазнини. Основното предимство на такова хранене е, че не е нужно да се отказваме от храната, а е достатъчно да пропуснем закуската, обяда или вечерята. Емоционално това е много по-лесно от абсолютното гладуване или, например, разтоварващите дни на сокове. Освен това, няма ограничения за разрешените продукти, което означава, че можем да си позволим изкушения като десерти, пържени храни, хляб.

Принципи на интервалното гладуване

16-часовият отказ от храна оптимизира инсулиновата секреция и това прави тялото по-малко чувствително към въглехидратите с висок гликемичен индекс, намалява и глада. Нашето тяло в моментите на гладуване започва да изгаря мазнините, не се разсейва от обработката на храната. Освен това, празният стомах може да си „почине”, увеличава се имунитетът и се подобряват хормоналните нива. Някои диетолози смятат, че този принцип на хранене намалява възпаленията в организма, регулира нивата на кръвната захар, подобрява умствената функция. С комбинация от интервално гладуване и силови тренировки, можем да натрупаме мускулна маса чрез изгаряне на мазнини, тялото ни ще стане по-стегнато. Но без подходящо обучение, спортуването на празен стомах не се препоръчва.

Кога можем да се храним?

Диета
За начало си струва да определим за себе си кога ни е по-лесно да гладуваме - сутрин или вечер. Ако лесно се справяме без закуска, можем да я пропуснем с чиста съвест. Например, вечеряли сме в 20 ч., а това означава, че можем да обядваме в 12 ч. на следващия ден или, ако не сме гладни още, да изпием едно лате с кроасан (и да продължим да губим тегло!). Като се вземе предвид и времето за сън, ще се гладували в продължение на 16 часа. В 20 ч. вечерта можем да си позволим обилна вечеря, паста или месо с гарнитура.

За тези, които не могат да започнат деня без закуска, вечерните набези в хладилника са забранени. Сутринта обаче можем да хапнем всичко, което поискаме. Но ако сме закусили в 8 часа сутринта, след 16 часа ще трябва да се откажем от изкушенията. Но да го погледнем от другата страна: дотогава не сме се ограничавали в нищо.

За кого не е подходящо интервалното гладуване?

Като всяка диета, тази също има противопоказания, така че преди да проведем експеримента с тялото си, по-добре е да се консултираме с нашия личен лекар. Интервалното гладуване е противопоказано за тези, които имат гастрит, проблеми с жлъчния мехур, надбъбречните жлези, както и за бременните и кърмещи жени.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA