Недостигът на плодове и зеленчуци ежегодно убива 3 милиона души

Всеки седми смъртен случай от заболявания на сърдечно-съдовата система може да се обясни с липсата на плодове и зеленчуци в ежедневното меню. Авторите на изследването посочват ​​минималното количество храна, което ще помогне за поддържане на здравето.

Плодовете и зеленчуците са източник на фибри, калий, магнезий, антиоксиданти и феноли, които понижават кръвното налягане и холестерола. Американски учени казват, че ограничената консумация на плодове и зеленчуци може да доведе до милиони смъртни случаи всяка година.

Проучванията показват, че 1 от 7 смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания са причинени от недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, а всеки дванадесети случай е причинен от липсата им в дневния хранителен режим.

Така през 2010 г. това е довело до общо близо три милиона смъртни случая, твърдят авторите.

„Резултатите показват, че е необходимо да се увеличи наличността на тези продукти и да се популяризирате те сред населението”, казва водещият автор на изследването, Дариуш Мозафариян.

Учените са определили минимум, който може да поддържа здравето ни. За плодовете той е най-малко 300 г. на ден, което е приблизително сравнимо с две ябълки. Зеленчуците трябва да консумират в количество поне 400 г. дневно.

„Плодовете и зеленчуците са модифицируем компонент на диетата, който може да повлияе на смъртните случаи, които могат да бъдат предотвратени в световен мащаб”, заяви водещият автор на проучването Виктория Милър - докторант в Школата по хранене на Фридман в университета „Тафтс”. „Нашите констатации показват необходимостта да се положат усилия, за да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци в целия свят”, добавя тя.

Храненето засяга не само здравето на сърцето и кръвоносните съдове, но и други системи в организма. Учените наскоро доказаха, че промяната в храненето може да възпрепятства остаряването на мозъка.

Друго проучване, включващо пациенти с депресия, показва, че хранителните навици засягат също така и психичното здраве. Чрез балансирано хранене участниците са успели да намалят симптомите на депресия.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA