Съвети за спокоен сън през летните нощи

Нека не се лъжем: дори най-запалените любителин на горещите месеци не могат да отрекат, че високите температури ся явяват сериозна пречка за качествения сън. По ирония на съдбата, след като цяла нощ сте се въртели наляво и надясно, опитвайки се да намерите хладно местенце в леглото, дългоочакваният момент на прохлада настъпва половин час преди да звънне алармата за работа. В случай, че не разполагате с климатик у дома (или просто не обичате да ползвате такъв), предлагаме ви няколко креативни начина, които ще ви помогнат да си осигурите нормална почивка до настъпването на есента.

Хладен душ

Едно от най-популярните решения за нощната жега е да облеете тялото си с хладна вода преди да си легнете. Говорим обаче за максимум половин час преди сън, защото желаният ефект няма да продължи повече от 40 минути и трябва  да се вместите в този отрязък  и да успеете да заспите. Има хора, които са склонни да поемат риска и  легнат с току-що измита коса. Въпреки че този метод наистина запазва усещането за разхлаждане по-продължително време, имайте превдид, че имат своето неочаквано начало най-неприятните летни настинки.

Спрей

Макар и с краткротраен ефект, този life hack води до значително намаляване на телесната температура. За целта ви е нужна празен флакон за пръскане, каквито вече се предлагат в много аптеки – колкото по-голям, толкова по-добре. Сложете няколко купчета лед на дъното и запълнете останалото пространство със студена вода. Поставете флакона в близост до леглото и, когато жегата стане непоносима напръскайте лицето и крайниците си. Ледът ще запази водата хладна поне два- три часа.

Въпрос на материя

Едва ли някой се съмнява, че един от най-важните фактори за нормален сън като цяло е правилният избор на чаршафи. През лятото ви съветваме да заложите на спално бельо от памук, тъй като тази материя позволява на кожата да диша свободно и не води до задържане на пот.

Метаболизъм

Много хора не си дават сметка, но обмяната на веществата също отнема енергия и съответно повишава телесната температура. В този ред на мисли специалистите съветват през лятото да се въздържате от тежки храни или алкохол непосредствено преди сън.

Изключете ги

Говорим за електронните уреди. Освен че, дори когато не работят, те продължават да изразходват електричество, всички включени в контактите печки, перални, телевизори, компютри и т.н допринасят за общото усещане за горещина във вашето жилище.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA