Какво става с тялото ни, когато ядем домати? Ще се изненадате!

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 17 август 2019

Предполагал ли е детският писател Джани Родари, създал „Приключенията на Лукчо", че неговият Дон Домат от негативен приказен герой ще се превърне в реален враг? Поне в Лос Анджелис – града – диктатор на модата в храненето. Борбата срещу любимия ни плод се води от именития кардиолог и автор на бестселъра The Plant Paradox („Растението парадокс") Стивън Гандри, като причината за негативното му отношение се крие в съдържанието на лектинови протеини. Цитат от книгата: „Доматите са много агресивен продукт: причиняват възпаление, наддаване на тегло и сериозни алергични реакции. Но най-лошото е, че лектинът атакува нашите клетки и, уви, единственият начин да се борим с този протеин е да се откажемот него”, категоричен е Гандри.

Сред привържениците на тази теория е звездният диетолог Алън Кембъл, който дълги години създава лично меню за Том Брейди и Жизел Бюндхен и отдавна ограничава присъствието на домати в диетата на известната двойка. Да не бъдем неоснователни: ежедневната им храна включва например сладолед от авокадо и на практика елиминира патладжана, чушките, картофите и доматите.

Според Гандри, диетата без лектин може да се справи с наднорменото тегло, тъй като този протеин също допринася за натрупването на мазнини. „Като лекар, в работата си разчитах на изследвания. В тях участваха хиляда хора, осемстотин от които имаха фамилна анамнеза за автоимунни заболявания. Тези от тях, които стриктно спазваха диета без лектин, не проявяваха признаци на възпаление в продължение на три месеца”, заключава кардиологът. Според калифорнийския лекар този протеин не допринася, а засилва деменцията, плешивостта, акнето, анемията и дори синдрома на хроничната умора. Мислехте, че причината за загубата на енергия е тираничният ви шеф, а това е тиранинът домат, оказва се.

Между другото, не само доматите са включени в списъка на „забранените" на тази основа, но например всички бобови и млечни продукти (но само в САЩ). Интересното е, че продуктите от крави от Южна Европа (Испания, Италия и Португалия) не попадат под такава забрана поради разлики в храните за животни.

Добрата новина за всички, разтревожени от санкциите срещу доматите: независимо от всичко, доматите все още могат да бъдат облагородени и допуснати на трапезата - просто ги обелете (кожата им съдържа най-много лектин) и в идеалния случай ги консумирайте не сурови, а сготвени. Но нищо няма да помогне на втория „рекордьор" по лектин в списъка - царевицата (след доматите). Гандри предлага изобщо да забравите за нея.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA