Диетолозите съветват: как да се хранят жените след 40

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 01 септември 2019

Възрастта внася корекции във външния вид, настроението и, разбира се, в здравето на жените.

Жената, която е надхвърлила 40, вече не бива да се храни, както преди. Експертите съветват хранителните навици да се съобразят с годините.

Диетолозите препоръчват да се спазва специална диета, която може да забави свързаните с възрастта промени в женското тяло. Това е така, защото с напредване на възрастта метаболизмът се влошава и хранителните вещества не се усвояват толкова добре.

Ето защо, на жените след 40 не се препоръчват бульони и супи, тъй като те повишават „лошия” холестерол, който запушва кръвоносните съдове. А нездравите кръвоносни съдове водят до сериозни здравословни проблеми.

Специалистите съветват при готвенето да се използва зехтин. Той е богат на омега 3 киселини и е ефективен за предотвратяване на сърдечни заболявания.

На жените след четиридесет години не се препоръчват и по две чаши кафе на ден, защото тази напитка активно отстранява калция от организма. А калцият е изключително необходим на застаряващото тяло, защото ако се подценява, човешките кости стават крехки и чупливи.

Много жени с възрастта започват да страдат от ставни проблеми. За да се избегне това, диетолозите препоръчват да се въведат в храненето кисело-млечни продукти.

Ефективен помощник за здравето на жената след четиридесет е лененото семе. Освен другите му полезни свойства, то съдържа и женския хормон естроген. Една чаена лъжичка ленено семе на ден е достатъчна за прочистване на червата и попълване на нивата на естроген. Тази „добавка” може да се използва в зърнени храни, салати или да се консумира под формата на отвара.

Зеленчуците и плодовете, както и стафидите и сините сливи (те съдържат много калий и магнезий) са изключително полезни за тялото на жената в тази възраст. Те ще помогнат за укрепване на сърцето.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA