Изследване: за сърцето качеството на храната е по-важно от диетата

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 14 септември 2019

Индексът на телесната маса се счита за ключов фактор за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Изследователи от „Медицинския център Бат Израел” сравниха три популярни диети с акцент върху различни макронутриени - протеини, въглехидрати и ненаситени мазнини - и оцениха ефекта им върху пациенти на средна възраст с високо кръвно налягане и сърдечни травми.

Екипът е искал да разбере кое е по-важно за здравето - конкретната диета или други фактори.

Днес е трудно да се получат универсални препоръки дори от лекари, обясняват учените: някои съветват да се изключат въглехидратите, докато други се фокусират върху намаляване на количеството мазнини.

Експериментите показват, че и трите диети намаляват увреждането и възпалителните процеси в сърцето в продължение на шест седмици. При това, съотношението на макронутриените в диетата не носи допълнителни ползи.

„Има много противоречиви препоръки относно количеството на консумираните мазнини и въглехидрати, но нашите проучвания показват, че не става въпрос за конкретна диетична схема, а за качеството и баланса на цялата диета", каза съавторът на изследването Стивън Юрашек.

Балансираната диета изглежда така: тя е богата на плодове и зеленчуци, постно месо и високо съдържание на фибри. В нея има малко или никакво червено месо и сладкиши. Това е достатъчно, за да се намалят рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, както и да се намали увреждането на сърцето, заключават авторите.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA