Две прости добавки намаляват риска от смърт от рак и сърдечен удар

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 29 септември 2019

Учени от САЩ са анализирали данните на около 26 хиляди мъже и жени, които са наблюдавали повече от пет години. Техните открития ясно демонстрират как простите добавки Омега-3 и витамин D намаляват смъртността от рак и миокарден инфаркт.

Приемът на омега-3 полиненаситени мастни киселини е свързан със значително намаляване на инфарктите.

Те са най-полезни за хора, в чийто хранителен режим рибата не надвишава 1,5 порции седмично. У тези, които са консумирали повече риба, не са забелязани такива предимства, уточняват авторите.

По отношение на общите рискове от сърдечно-съдови заболявания бе отбелязано незначително предимство при консумацията на омега-3. Добавянето на витамин D също не повлиява честотата на сърдечните и съдовите заболявания, както и онкологичните заболявания.

При това, е била разкрита ролята на витамин D за общото намаляване на смъртността от рак.

Необходими са повече изследвания, за да се определят конкретните категории пациенти, които могат да се възползват максимално от тези витамини, заключават авторите.

Днес ракът и сърдечно-съдовите заболявания остават водещите причини за смърт в света. И ако досега се смяташе, че сърдечно-съдовите заболявания изпреварват рака, сега статистиката започва да се променя. Проучванията показват, че в развитите страни ракът се е превърнал в един от „лидерите”.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA