Защо след безсънна нощ ни се яде мазна храна? Вече знаем

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 19 октомври 2019

Безсънните нощи или хроничната липса на сън карат човек да преяжда. Наблюдавайки мозъчната активност, науката откри причините, които провокират такова несъзнателно поведение.

Американски учени от Северозападния университет проведоха експерименти с две групи доброволци на възраст от 18 до 40 години. Участниците в първата група са спели достатъчно време в продължение на четири седмици, а след това само четири часа на денонощие. Мъжете и жените от втората група са спазвали хаотичен режим. По време на експеримента учените са наблюдавали качеството и количеството на изядената храна.

Всички участници, лишени от сън, били склонни да избират по-висококалоричните храни - понички, шоколадови бисквитки, чипс и т.н.

След това екипът продължил да оценява състоянието на здравето им. Кръвен тест показва, че поради липса на сън нивото на ендоканабиноид 2-OG се повишава. Това повлиява на избора на храна, казват учените. Ендоканабиноидните съединения се произвеждат естествено в организма и са важни за реакцията на мозъка на миризми, включително на аромат на храна.

По-нататъшното наблюдение на мозъка показва, че активността в пириформения участък на кората, който получава сигнали от носа, е по-изразена при хората с недоспиване. Тази област на кората обикновено изпраща сигнали до други части на мозъка, например към островната кора, обаче взаимодействието на двете зони при доброволците с недоспиване е било намалено.

„Когато пириформеният участък на кората не взаимодейства с островния, човек избира по-мазната храна”, казва главният автор на изследването Торстен Кант.

Заключенията от изследването сочат, че липсата на сън прави мозъка по-податлив на примамливи аромати, които в резултат на това принуждават човека да консумира повече вредни храни.

Като превантивна мярка учените подчертават важността на добрия сън - 7-8 часа на денонощие.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA