
Безсънните нощи или хроничната липса на сън карат човек да преяжда. Наблюдавайки мозъчната активност, науката откри причините, които провокират такова несъзнателно поведение.
Американски учени от Северозападния университет проведоха експерименти с две групи доброволци на възраст от 18 до 40 години. Участниците в първата група са спели достатъчно време в продължение на четири седмици, а след това само четири часа на денонощие. Мъжете и жените от втората група са спазвали хаотичен режим. По време на експеримента учените са наблюдавали качеството и количеството на изядената храна.
Всички участници, лишени от сън, били склонни да избират по-висококалоричните храни - понички, шоколадови бисквитки, чипс и т.н.
След това екипът продължил да оценява състоянието на здравето им. Кръвен тест показва, че поради липса на сън нивото на ендоканабиноид 2-OG се повишава. Това повлиява на избора на храна, казват учените. Ендоканабиноидните съединения се произвеждат естествено в организма и са важни за реакцията на мозъка на миризми, включително на аромат на храна.
По-нататъшното наблюдение на мозъка показва, че активността в пириформения участък на кората, който получава сигнали от носа, е по-изразена при хората с недоспиване. Тази област на кората обикновено изпраща сигнали до други части на мозъка, например към островната кора, обаче взаимодействието на двете зони при доброволците с недоспиване е било намалено.
„Когато пириформеният участък на кората не взаимодейства с островния, човек избира по-мазната храна”, казва главният автор на изследването Торстен Кант.
Заключенията от изследването сочат, че липсата на сън прави мозъка по-податлив на примамливи аромати, които в резултат на това принуждават човека да консумира повече вредни храни.
Като превантивна мярка учените подчертават важността на добрия сън - 7-8 часа на денонощие.