Какво представляват „семената" за уши и за какво помагат?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 15 октомври 2019

„Семената” за уши (Ear Seeds⁣) могат да намалят стреса, да подобрят самочувствието, да помогнат за преодоляване на безсънието и много повече. Освен това, много от известните личности постоянно използват това нещо: например Гуинет Полтроу, Пенелопе Крус, Кейт Мос и Ел Макферсън. Какво се крие под това име и как работи?

Какво представляват „семената” за уши?

Това са малки зрънца, покрити с 24-каратово злато и имащи специални кръгли пластири, които трябва да бъдат залепени на ушите. Разбира се, не хаотично - функцията на едно семе зависи от това къде се намира. Както някои от вас вече се досещат, това е ново изобретение за света на уелнеса, свързано с акупунктурата. Поставянето на малко зърно в определен момент помага да се контролира притокът на енергия - и колкото по-добре енергията циркулира в тялото, толкова по-добре се чувстваме.

Как работят тези „семена"?

Преди да разберете как работят „семената” за уши, трябва да се запознаете с акупунктурата като цяло. На ушите ни има повече от 200 точки - по-близо до ушната мида са зоните, свързани с главата и зъбите, а във вътрешната част може да се контролират органите - сърцето, белите дробове, черният дроб и стомахът. Сивън Братън от Британския колеж по ушна акупунктура обяснява: „Всяка точка, върху която се въздейства, помага за производството на ендорфини. Те от своя страна действат в организма като естествено лекарство срещу болка, блокирайки огнищата на болката. Обикновено ендорфините в човешкото тяло се произвеждат по време на физическа активност - следователно след тренировка се чувстваме добре. Акупунктурата на ухото или аурикулотерапията се използва за увеличаване на количеството на хормона на щастието и за облекчаване както на физическите, така и на емоционалните болки.”

Откъде идва името „семена” за уши?

Неслучайно тези малки топчета се наричат семена. Факт е, че методът за въздействие върху точките с помощта на импровизирани предмети се използва още от древността - и традиционно за тези цели наистина са използвани семена от растение, наречено хилядоглав.

Къде могат да се купят „семената” за уши?

Мона Дан - специалист по  акупунктура и билки и основател на студио Vie Healing в Лос Анджелис – е човекът, който популяризира „семената” за уши. „Техниката за използване на семената за уши идва от традиционната китайска медицина”, обяснява Мона. „Свързва се с рефлексологията. Стимулирането на определени точки на ушите изпраща сигнали до мозъка и кара нервната ни система да се стабилизира.” Обикновено семената се дават на онези, които току-що са завършили акупунктурна терапия - за да могат пациентите да я продължат у дома. Но след като Moнa ги пусна в широка продажба, всеки може да използва семената. Цената за 20 броя е 29 паунда.

Как се използват?

Кръглото мънисто трябва да бъде залепено към желаната област - пакетът съдържа карта от точки, така че с разбирането за това какво и къде да поставите проблеми не би трябвало да има. През деня периодично натискайте топчето, така че да окаже натиск. Сменяйте пластира със семе на всеки 2-3 дни. И най-важното – наслаждавайте се на живота.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA