Наднорменото тегло увеличава риска от рак с до 70%

16 октомври 2019

Изследователи от университета в Берген (Норвегия) са анализирали данните на 220 хиляди души, които били наблюдавани средно в течение на 18 години. Учените са искали да открият специфичните рискове от рак при хората с наднормено тегло и затлъстяване. Индексът на телесната маса на доброволците е бил съответно над 25 и 30. Резултатите са публикувани на уебсайта на университета.

През целия период на наблюдение са диагностицирани почти 28 хиляди случая на рак, от които 35% са свързани със затлъстяването. Ако хората са били с наднормено тегло, тогава рисковете им са се увеличавали от 15% до 70%.

Така рискът от рак на ендометриума се е увеличил със 70%, с 58% - от рак на бъбреците при мъжете, с 29% от рак на дебелото черво при мъжете и с 15% при мъжете и жените рискът от всички видове тумори.

При доброволците от втората група с индекс на затлъстяване над 30, общият риск от рак се е увеличил с 64% при мъжете и 48% при жените.

Наднорменото тегло е свързано с повишен риск от рак на гърдата, ендометриум, рак на дебелото черво и рак на бъбречните клетки, показват наблюдения. Авторите подчертават важността на предотвратяването на затлъстяването за понижаване риска от рак. Един от компонентите трябва да бъде коригирането на начина на живот. Освен това, не става въпрос само за диети и спорт. Например проучвания на американски учени доказват, че безсънните нощи ви карат да ядете повече мазни храни.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA