Диетата „5 супени лъжици" – засищаща и ефективна

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 02 ноември 2019

Според народната мъдрост, лъжицата е пътят към обяда, а в случай на отслабване - и към закуската и вечерята. Разказваме ви как да отслабнете с диета с прецизно измерени порции.

„5 супени лъжици" е хранителна система, която ще помогне на тялото да се научи да се засища с малки порции. Такъв обем е напълно достатъчен, за да задоволи физиологичните нужди на женското тяло. Количеството храна, което се побира в 5 супени лъжици, не само премахва чувството на глад, но също така помага за стесняване на стомаха, което е изключително важно за тези, които искат да отслабнат.

Основните принципи на хранене при диетата „5 супени лъжици" са:

  1. За едно хранене е позволено да поемате не повече от 5 супени лъжици от всякаква твърда или течна храна.
  2. Можете да ядете толкова пъти на ден, колкото искате, но интервалите между храненията трябва да са поне 3 часа.
  3. Употребата на сол, захар и алкохол трябва да бъде сведена до минимум.
  4. 5 супени лъжици са приблизително 200 г., нека това е вашето ръководство за най-точно изчисляване на обема на порциите.

Как да отслабнете с диетата „5 супени лъжици”?

Диетата се основава на изчисляването на количеството порции, но няма строги ограничения за състава на ежедневното меню при такава диета. Можете да оставите любимите си храни и ястия в менюто.

Например закусвайте с паста или палачинки, но не забравяйте да се вмествате в рамките на 5 супени лъжици изядено количество храна.

Опитвайте се да избягвате твърде висококалорични и вредни храни. Не забравяйте, че излишната сол привлича излишната влага, злоупотребата със сладкиши причинява кожни проблеми и води до образуването на отоци, а консервантите и мазнините очевидно забавят процеса на отслабване.

За да бъде диетата „5 супени лъжици" продуктивна, трябва да свикнете с ограничаването на порциите, опитвайки се да поемате здравословни храни. Опитайте се да си позволите висококалорична храна 1-2 пъти седмично сутрин, като същевременно водите активен начин на живот.

През първата седмица особено внимателно следете спазването на диетата и размера на порциите: тялото ви едва започва да се приспособява към новата система за хранене и трябва да му помогнете да се справи със стреса.

храна

Диетата „5 лъжици": отзиви и резултати

Първата седмица е периодът на активна загуба на излишни килограми. Можете да се сбогувате с мразените телесни мазнини, ако се придържате към три хранения на ден с две закуски помежду им.

За първите 7 дни от диетата можете да се отървете от 3 до 5 кг. За да се редуцира теглото по-бързо, можете да замените вечерния прием на твърда храна с чаша кефир или мляко.

Такава диета се основава на принципите на здравословното хранене без строги ограничения, което означава, че позволява на организма да се засити и да не изпитва остър глад.

Седмично меню

Менюто при такава диета се съставя индивидуално, въз основа на вашите лични вкусове и хранителни навици. Не забравяйте обаче, че 80% от здравословното меню трябва да са пресни храни, зеленчуци, плодове и листни зеленчуци. Месото, рибата и яйцата с ниско съдържание на мазнини са източници на протеини, които от своя страна са градивните елементи за вашите клетки.

Опитвайте се да избягвате прекомерната консумация на алкохол и отдайте предпочитание на сухите трапезни вина, ако решите да се забавлявате.

Задължително следете и водния си режим: 2 литра чиста вода на ден ускоряват метаболизма. Чаят и кафето са позволени, но се въздържайте от захарта, сиропите и мазната сметана.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA