Шестте закона на храната, които GRAZIA признава

Здрав дух, здраво тяло? Възможно е, ако спазвате тези шест прости правила. Така де, поне през повечето време.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 14 януари 2020

Изпълнени с безброй очаквания, едно от обещанията, които почти винаги даваме на себе си преди да посрещнем новата година, е че е дошло времето да влезем във форма. Колкото и да тренираме, това няма как да се случи, ако не сме наясно каква храна е добре да консумираме. Специалистите съветват да спазваме долните шест правила, за да сме сигурни, че ще постигнем максимален ефект. Може да звучат банално, но работят. И все пак, решихме, че е добре да ги допълним.

1. Яжте храна, която е възможно най-близка до естественото си състояние. С други думи, знаем, че пържените картофи са изключително вкусни, но салата веднъж седмично не е никак лоша идея.

2. Приготвяйте храната си у дома, вместо да купувате готови ястия или сосове, които вероятно съдържат растителни масла. С други думи, поне няколко пъти седмично се опитайте да носите храна от вкъщи на работното си място. Така ще пропуснете онези неизбежни 5-10 лева, които ще дадете в скарата до офиса или пък в някое бляскаво заведение.

3. Изключете захарта и рафинираните въглехидрати, сред които белия хляб, тестените изделия, алкохола и белия ориз. С други думи, правете го, доколкото е възможно. Знаем, че е трудно.

4. Не използвайте прекалено голямо количество олио при готвене, спрете се на масло, зехтин или кокосово масло. С други думи, ако все пак предпочитате олио, използвайте го в разумни количества.

5. Избирайте месо и риба с по-високи нива на омега-3. Говеждото и агнешкото са чудесен избор, сьомгата също. С други думи... всъщност няма други думи.

6. Ако искате да отслабнете, намалете въглехидратите си до 100 грама на ден (повечето от нас консумират по средно 300 г. на ден. С други думи, просто не прекалявайте. И ние обичаме (и ядем!) картофи и ориз.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA