Прасковите: най-полезният плод в летния сезон

Много харесваме фразата "Ябълката е чудесна и много вкусна - до момента, в който пробваш праскова."

Димитър Андонов
Димитър Андонов 18 август 2020

И вие сте от хората, които обожават праскови и с нетърпение чакат истински горещите летни дни, за да могат да им се насладят? Здравейте, приятно ми е. Често се говори за ползите, които различните плодове и зеленчуци имат върху тялото ни, но някои наистина са изключително благоприятни за организма ни. Оставяме вкуса настрана и веднага ви казваме защо да се спрете на прасковите.

Пълни с хранителни вещества и антиоксиданти, прасковите са богати на много витамини, минерали и полезни растителни съединения. Те съдържат магнезий, фосфор, желязо и някои витамини от група В. Колкото по-свежи и узрели са плодовете, толкова повече антиоксиданти съдържат те в състава си, а именно те защитават тялото ни от стареене и различни болести. 

45

Редовното ядене на плодове, в това число и прасковите, може да допринесе за здравето на сърцето. Прасковите намаляват риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и понижават нивата на холестерол.

45

Различни изследвания показват, че съединенията, открити в прасковите, могат да подобрят способността на кожата ни да задържа влага, а това, само по себе си, помага за поддържането на текстурата на кожата. Други проучвания показват, че екстрактите от прасковените цветчета, приложени директно върху кожата, помагат за предотвратяване на влиянието на UV лъчите. 

Оказва се, че оранжевите слънчеви плодове могат да намалят и симптомите на алергия. Когато тялото ви е изложено на алерген, то отделя химикали, произведени от имунната ви система, за да помогне да се освободите от него. Прасковите са сравнително евтин и приятен начин да се справите със сезонните алергии, нищо не пречи да пробвате.

Фотография: unsplash.com.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA