В Гърция се роди дете от трима родители

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 17 април 2019

В Гърция се роди дете от трима родители. По време на ин витро процедурата лекарите са свързали яйцеклетката на майка му, спермата на бащата и митохондриите на жената - донор. Момченцето и неговата 32-годишна майка са здрави и се чувстват добре.

Митохондриите са малки вътрешноклетъчни структури, които снабдяват тялото с енергия и имат собствена къса ДНК. Тъй като някои наследствени заболявания са свързани с неправилното функциониране на митохондриите, е разработен метод за тяхното заместване с донорни в етапа на оплодената яйцеклетка.

През 2015 г. властите на Обединеното кралство бяха първите в света, одобрили трансплантацията на митохондрии за борба с вродените заболявания, но оттогава в тази страна няма проведени реални операции.

Единственият доказан случай на поява на дете от трима родители бе отбелязан в мексиканска клиника, където лекари от САЩ помогнаха на семейство от Йордания да има здраво дете. Освен това, съществува непотвърдена информация за подобна процедура, извършена в Украйна.

Според испанските лекари, които са извършили процедурата в Гърция, трансплантацията на митохондрии може да помогне и за лечението на безплодие.

Пациентката, с която са работили, е преминала през четири неуспешни опита ин витро и само заместването на митохондриите ù е позволило тя да забременее. В този случай не е имало риск от наследствени заболявания при детето.

Лекарите разглеждат резултатите от операцията като огромен успех и революция в лечението на безплодието. Много от колегите им обаче са скептични. Според критиците няма доказателства, че митохондриалната трансплантация наистина помага за лечението на безплодие. В допълнение, тази процедура е свързана с редица рискове, така че трябва да се използва само в крайни случаи, когато става въпрос за тежки наследствени заболявания.

Една от опасностите при трансплантацията на митохондрии е рискът от несъвместимост на тези „клетъчни батерии” с ядрото. Проучванията показват, че подобен процес се наблюдава при хора със смесен произход, въпреки че все още не е ясно как той влияе на тяхното здраве.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA