Експериментално лекарство спасява деца от рак на мозъка

Противоракова терапия, разработена от фармацевти от Roche Holding, показа обещаващи резултати в първите клинични изследвания. Лекарството, наречено ентректиниб, спира растежа на злокачествени тумори при деца, в частност при рак на мозъка.

Ентректинибът е насочен към тумори с рядка генетична мутация в гените NTRK, ROS1 и ALK, които стимулират растежа на клетките. Те съставляват относително малка част от случаите на рак в детска възраст - от 1 до 2% от туморите.

29 деца са участвали в изпитването на лекарствения препарат. 12 деца с генетична мутация са реагирали положително на лечението. В същото време, ентректинибът не е повлиял на 16 деца без такава мутация.

Авторите на изследването предупреждават, че резултатите са все още предварителни. Да се говори за дългосрочен ефект от лечението е още рано, въпреки че при някои деца то продължава вече 10 месеца. Страничните ефекти на новото лекарство са относително слаби и включват увеличаване на теглото, умора и нарушения във вкуса.

Понастоящем FDA разглежда въпроса за одобряване на ентректиниба за лечение на рак при деца и възрастни. Решението ще бъде взето до месец август тази година. В случай на успех, Roche ще се конкурира с фармацевтичната компания Bayer, която също пусна лекарство, насочено към мутация в гена NTRK, което показа добри резултати при деца. Миналата година беше одобрено лекарство, наречено витракви.

Изследователи от САЩ са разработили „ваксина” срещу мозъчен тумор. Лекарството, разработвано в продължение на 20 години, дава на пациентите допълнителна година живот.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA