Смартфон и лист хартия диагностицират ушни заболявания при деца

Натрупването на течност в средното ухо зад тъпанчето може да провокира ушни заболявания. В същото време, при малките деца, които все още не могат да обяснят какво точно и къде ги боли, е трудно да се установят подобни проблеми. Още повече, че невинаги налице са симптоми като повишена температура. Сега учени от Вашингтонския университет са създали приложение за смартфон, което значително улеснява установяването на ушни проблеми при децата.

Приложението може да открие течност зад тъпанчето, като просто използва лист хартия във формата на конус, както и микрофона и високоговорителя на смартфона.

Смартфонът изпраща поредица от меки звукови сигнали към ухото на детето през хартиената фуния и в зависимост от вибрациите на отразения звуков сигнал се определя вероятността за наличие на течност.

Точността на такава проста проверка достига 85%, което е сравнимо с модерните диагностични методи в кабинетите на лекарите, твърдят авторите на изобретението. Резултатите са получени след изследване на 53 деца на възраст от 18 месеца до 17 години. В същото време, диагностиката при деца на възраст от 9 до 18 месеца показва 90% точност.

Простотата на техниката е нейният основен плюс. Когато учените обучиха лекарите и родителите да правят това изследване, успехът при диагностицирането бе почти същият. Екипът също така е тествал различни модели смартфони и типове хартия, потвърждавайки, че резултатите не зависят от използваните материали.

Сега екипът се занимава с въпроса за комерсиализацията на технологията, след коетотя  ще бъде пусната за масова употреба.

Смартфоните все повече се използват от учените като основни или спомагателни инструменти за диагностика. По този начин вече се появи технология за неинвазивна диагностика на диабет тип 2 с помощта на телефон с камера, а също така е разработен и сензор за диагностициране на ХИВ.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA