Как работят тестовете за бременност

Когато в надеждата си правите няколко теста за бременност едно след друго и всички те показват два чертички, вие сте сигурни, че не може да има грешка. Тогава съобщавате новината и на бъдещия баща. Въпреки това, след като дойде денят за ултразвук, лекарят ви разочарова – не сте бременна.

Какво става? Защо тестът за бременност е фалшиво-положителен, каква е причината? Такава ситуация може да има тежки последици, особено при жени, които изпитват затруднения със зачеването или които активно се опитват да забременеят. За щастие, фалшивите тестове са редки, въпреки че могат да възникнат по няколко причини. 

Как работи тестът за бременност

За да разберете как може да се случи фалшиво-положителния тест за бременност, важно е първо да научите как работи тестът за бременност.

Тестовете за бременност за домашна употреба установяват наличието на ЧХГ хормони. ЧХГ е съкращение от човешки хорион гонадотропин или така наречения хормон на бременността, който организмът произвежда по време на бременност. Веднага след като оплодената яйцеклетка се прикрепи към маточната лигавица, се образува плацента, която произвежда ЧХГ. Анализът на кръвта може да открие ЧХГ 11 дни след зачеването, а тестът с урина може да го открие 12-14 дни след зачеването. Нивото на ЧХГ на жената обикновено се удвоява на всеки 72 часа до 8-11 седмици от бременността. След този период индикаторът остава постоянен и намалява след раждането.

Домашният тест за бременност е предназначен за откриване на ЧХГ в урината. Ако този хормон е налице, той предизвиква химическа реакция и тестът показва, че сте бременна. Ако няма ЧХГ, тестът ще покаже, че не сте бременна. В много тестове, двете линии означават, че сте бременна, а едната, че не сте бременна, но това зависи от марката на теста. Някои тестове използват знаците плюс и минус. Някои модерни цифрови тестове за бременност имат екран, който казва „бременна” или „небременна”.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA