Козе мляко за кърмачета: полезно или вредно?

Козето мляко се счита за чудесно средство, полезно за храносмилането и безопасно при алергии. През лятото при баба е лесно да се поддадете на изкушението да дадете на детето си да опита от натуралния продукт. Защо това е опасно и кога козето мляко може да се дава на деца?

Преди да решите да въведете допълнителна храна като козе мляко или да замените изцяло кърменето с такива млека, внимателно прочетете мнението на педиатрите за ползите и опасностите от този продукт за детския организъм.

Ползите от козето мляко

Привържениците на тази алтернатива на кърмата твърдят, че нашите предци са го използвали като отлично средство при храносмилателни проблеми. То е било неразделна част от храненето на често боледуващи деца, като са му приписвани свойства за повишаване на имунитета и подобряване на здравето.

Козето мляко има предимство пред кравето мляко, защото се съсирва във формата на малки топки. Този механизъм на белтъчно разделяне е най-близък до приема на кърма.

Освен това, то съдържа витамини, микроелементи, включително необходимия калций, както и вещества, които помагат на протеина да се абсорбира по-лесно. Ето защо, то е предпочитано пред кравето мляко.

Опасности от козето мляко

Въпреки че козето мляко може да задоволи нуждата на организма от калций и протеини, лекарите не препоръчват употребата му през първата година от живота на детето по следните причини:

  • поради естеството на състава, храненето с козе мляко може да доведе до развитие на такива тежки състояния като хипернатриемия, азотемия, метаболитна ацидоза;
  • съдържанието на фолиева киселина в млякото на козите не е достатъчно, за да задоволи потребностите на бебето до 6 месеца;
  • козето мляко е не по-малко алергенно от кравето мляко, затова Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатолози и специалисти по хранене препоръчват да се избягва козето мляко, когато е бебето е алергично към белтъка на кравето мляко;
  • прясното, непастьоризирано мляко може да стане източник на Q-треска, бруцелоза, токсоплазмоза, инфекции, причинени от Escherichia coli O157: H7, вирус на кърлежовия енцефалит.

Особености на смесите на базата на козе мляко

В случаи на тежка алергия към обикновените адаптирани смеси, производителите предлагат продукти за бебета на базата на тези, получени от кози.

Последното научно изследване, сравняващо децата, приемали адаптирани смеси на базата на краве и козе мляко, не е показало значителни разлики във физическото развитие, консистенцията на изпражненията, продължителността на плача, лекотата на успокояване на детето и честотата на страничните ефекти.

Козето мляко като допълнение

Кога млякото от коза може да бъде давано на децата? Оптимално - след първата година, също като кравето мляко. На тази възраст то може да стане част от здравословното хранене на бебето.

Задължителна е неговата пастьоризация, с цел да се предотвратят инфекции.

През първата година от живота на детето, този продукт не може да бъде алтернатива на кърмата или адаптираните смеси.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA