Какво подаряват на новородените в различните страни: интересни факти

Понякога, вместо ританки, лигавничета или  пакети с памперси, бебетата получават много необичайни подаръци. Вижте някои от най-интересните начини за посрещане на новия живот от цял свят.

Китай: червени яйца

В китайските семейства е обичайно да се проведе церемония на Пълната луна, когато детето е на един месец. Роднини и приятели на семейството са поканени на този празник и не идват при бебето с празни ръце.

Вариантите на подаръци могат да бъдат много различни: детски дрехи, играчки и книги, но сред тях със сигурност ще бъдат червени яйца - като символ на щастливия живот.

Бабите и дядовците подаряват на бебето всякакви дрънкулки от сребро и злато, а останалите гости могат просто да дадат на родителите пари, опаковани в червена хартия. Майката и бащата на новороденото също дават малки сувенири на гостите на празника – за спомен.

Япония: пъпната връв в кутия

Една от най-странните традиции се съхранява в японските родилни болници. Тук, когато изписват бебето, акушерката връчва на майката част от пъпната връв, която доскоро ги е свързвала, опакована в специална дървена кутия. Понякога в тази кутия се поставя и кукла в бяло кимоно - символ на душата на детето. В този случай кимоното на куклата обикновено е отворено и пъпната връв се съхранява във фигурката.

Японските майки наистина много ценят този подарък. Когато детето порасне, му се показва пъпната връв. Смята се, че съхранението на пъпната връв спомага за установяването на тясна връзка между майката и детето. Освен, според старите вярвания, пъпната връв е гаранция за здравето и благосъстоянието на новороденото.

Египет: зърно и злато

В Египет също има специална церемония, при която новороденото се представя на роднини и приятели. На седмия ден от живота на бебето родителите организират за него Себух.

Според традицията, майката първо поставя облеченото в бели дрехи дете в голямо сито и го разклаща няколко пъти. Така тя го подготвя за срещи с превратностите на живота. След това, върху пода се поставя одеяло, върху него се поставя детето, на гърдите му се държи нож - защита от зли духове, а през това време гостите пускат върху одеялото зърно, златни предмети и други подаръци. Това са символите на бъдещия просперитет на детето.

Между другото, по време на тази церемония новороденото получава и своето име. В началото на Себух са запалени няколко свещи, всяка от които съответства на едно име. Която свещ гори най-дълго – тя ще даде и име на детето. Закачка към родителите, които се колебаят между няколко имена.

Ямайка: дърво

Всеки е запознат с тази фраза: „Всеки човек трябва да посади дърво, да отгледа дете и да построи къща.” На Ямайка всички деца вече имат свое собствено дърво - подарък от родителите си. Според местните обичаи, след като детето е родено, мама и татко (или роднини и приятели) закопават плацентата и пъпната връв и засаждат на това място дърво.

В Ямайка дори има израз: „Твоят дом е там, където е заровена пъпната ти връв".

Израствайки, детето поема отговорност за своето дърво, грижи се за него, защото символизира началото на живота му. Така че тази традиция служи като добър педагогически инструмент, който помага на децата да се учат на отговорност.

Нигерия: много имена

В Нигерия, на седмия ден след раждането на момиче или на деветия, ако се е родило момче, родителите събират роднините, за да дадат на детето име. По-скоро много имена.

Първо, родителите заявяват как искат да назоват своя син или дъщеря. Тогава роднините, които са дошли на посещение, предлагат допълнителни имена, ако желаят. Всяко предложение обаче трябва да бъде подкрепено с паричен подарък, който се поставя в кошница и накрая се предава на родителите. Така че едно дете може да има до 20 или повече имена, всичко зависи от броя и въображението на роднините.

Малайзия: отпочинала майка

В Малайзия, след раждането на дете, на младата майка се дава възможност да се отпусне с пълната програма: тя се масажира с горещи камъни, омекотяват и осветяват кожата ù, ако е възможно, коригират и други „щети”, причинени от раждането.

Не се разрешава на майките на новородени да носят тежести или да правят нещо в къщата. Те се грижат само за детето. Ако съпругът или роднините не са готови да се захванат с домакинската работа, като правило те наемат някого за този период.

Бразилия: майката и бебето подаряват подаръци

В Бразилия самата бременна жена подготвя малки подаръци и сувенири за тези, които ще я посещават с новороденото в болницата. Обикновено това е нещо чисто символично: тетрадки, магнитчета, бонбони или малки козметични комплекти. Върху такива подаръчета може да се напише името на новороденото, както и думи на благодарност от майката и от самото бебе.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA