Раждането през 2050 – какво ще замени бременността

Много научно-фантастични книги и филми описват обществото на бъдещето, в което хората изоставят естествената бременност и използват различни технологии, за продължение на рода. Например в известния роман на Олдъс Хъксли, „Прекрасният нов свят”, децата растат в „бутилки”. В трилогията на филма „Матрикс", машините поробват хора и ги събират в огромни фабрики.

Днес такива сценарии са чиста фантастика. Развитието на науката и технологиите обаче ще направи изкуствената матка и инкубаторите за ембриони реалност по-скоро, отколкото си мислим. И тогава развитието на човечеството ще се промени завинаги.

Първата стъпка към това е развитието на трансплантологията. Вече повече от дузина деца в САЩ, Швеция и Сърбия са родени от майки с донорна матка, получена от близки роднини. В края на 2018 г. успешно завърши бременността на жена, която е с транспортирала матка от починал донор.

Разработването на изкуствена матка също се развива. През пролетта на 2017 г. изследователски екип, ръководен от Емили Партридж, демонстрира устройство за даряване на агнешки ембриони - прозрачен пластмасов контейнер, напълнен с хранителна течност. В продължение на четири седмици той поддържаше осем ембриона на възраст между 105 и 115 дни, което съответства на 23-седмичен човешки плод. Подобни експерименти бяха успешно проведени от изследователи от Япония.

Експериментите с изкуствена матка и ембриони на животни ще продължат още две години, след което устройството ще бъде тествано върху силно недоносени човешки зародиши. В случай на успех, изкуствената матка ще помогне на много недоносени бебета да живеят. Тя обаче може да се използва и по различен начин.

Например безплодните или еднополовите двойки ще имат възможност да имат деца, без да прибягват до услугите на сурогатни майки. Може би някои жени, които могат да забременеят, също ще изберат изкуственото раждане. Това ще ги предпази от много трудности, свързани с бременността - от увеличаване на теглото до следродилна депресия.

Развитие в реално време

В най-оптимистичната версия на развитието на технологията, изкуствената матка ще се превърне в инструмент за непрекъснато наблюдение на здравето на ембриона. С помощта на системи за изкуствен интелект тя ще преценява нуждите му и ще променя съответните настройки на системата. А лекарите и медицинските сестри ще имат достъп до пълната информация за нероденото дете - от генома до рисковете за здравето.

Може би изкуственото износване ще се разпространи едновременно с клонирането и създаването на „дизайнерски деца”.

Въпреки това, съществуват редица проблеми, които трябва да бъдат решени, преди човечеството поне частично да да се откаже от естественото раждане на деца. Например необходимо е да се установи дали децата от изкуствена матка ще се различават от обичайните от физическа и интелектуална гледна точка и дали раждането им няма да е съпътствано с травматични последици.

Ако изкуствената матка е необходима за грижата за недоносените бебета, то изкуствената плацента от стволови клетки е важен научен модел, който ще покаже на учените как минава бременността и защо се случват спонтанни аборти. Специалисти от различни страни, например Великобритания и Австрия, работят по нейното създаване

Неотдавна "Грация" писа и за друго интересно научно откритие: учени са установили как да научим децата на здравословно хранене.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA