Скрита заплаха: пазете децата от отточните течения

Хората, които умеят да плуват, по-често от други са склонни да надценяват силите си и да влязат в безнадеждни ситуации. Жертвите, загинали в плитките морски води, погрешно се считат за неопитни или пияни плувци. Това е погрешно схващане.

Отточните течения се намират край бреговете на всички морета: Черно и Средиземно море, някъде в Бали и т.н., така че е най-добре да не пренебрегваме тази малко известна информация.

Всичко се случва твърде неочаквано: решавате да плувате към брега и гребете с всичка сила, но сякаш оставате на място. Всъщност сте попаднали в отточно течение. Това са вид морски и океански течения, насочени под прав ъгъл към брега и образувани по време на отлива на водата обратно към морето.

За най-опасни се считат отточните течения в плитководните морета с плоски брегове и пясъчно дъно (Азовско море и др.). В тези места, при отлив, връщането на водата към морето е затруднено от пясъчните бразди. Налягането на водата върху тесния пролив, свързващ морето с устието, се увеличава многократно. В резултат на това се образува бърз поток, през който водата се движи със скорост 2,5–3,0 м/с.

Такива „коридори” се появяват съвсем близо до брега при прилив. Вълните донасят много вода, а след това с различни скорости я връщат обратно в морето, като по този начин създават мощно обратно течение.

Обикновено обратните течения не са опасни, но понякога могат да развият доста високи скорости с ширина на вълната до 50 метра.

Ето признаците, по които можете да определите дали има обратно течение на брега, където сте отишли на плаж:

  • обърнете внимание дали в плътната приливна вълна има „празнини”;
  • в крайбрежната зона може да има водни участъци в друг цвят;
  • може да забележите бели участъци с морска пяна и водорасли, които се движат в посока, обратна на брега;
  • виждате вълна, която е перпендикулярна на брега.

Избирайте да плувате в плитки води и пред очите на спасителите. Не се къпете сами и по тъмно. Не забравяйте, че дори хора, които просто стоят до кръста във водата, могат да бъдат „засмукани” от такова течение и да се удавят. Затова обърнете внимание на цветана флага, забраняващ плуването на едно или друго място.

Ако все пак попаднете в отточно течение, не се паникьосвайте и пазете силите си. Течението не ви дърпа към дъното, само горната част на водата се движи, така че не правете резки движения, изчакайте да мине и се опитайте спокойно да стигнете до брега.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA