Защо бебетата миришат толкова… сладко?

Нищо не може да се сравни с миризмата на бебе: никой родител никога няма да забрави този нежен аромат, идващ от новородено. Можете да душите бебето безкрайно, и колкото повече вдишвате, толкова повече любов чувствате към това малко същество. Такава миризма се появява при новородените поради определена причина.

Проучването, резултатите от което са публикувани през 1987 г., показва, че 90% от майките са в състояние да идентифицират детето си, като се ръководят единствено от миризмата.

Бебетата също разпознават мама по нейния специален аромат. Това е важна част от образуването на неразривната връзка между майката и бебето.

В хода на друго проучване, за което Smithsonian Magazine пише през 2013 г., се оказва, че миризмата на новородено причинява мощно освобождаване на „хормона на удоволствието" допамин в мозъка на майката. Активира се така наречената „система за възнаграждаване” на мозъка: протича естествена реакция на нещо приятно, вкусно и носещо наслада. Същият биохимичен механизъм действа и при наркоманията. Но ако наркоманите освободят допамин, той ги кара да продължават да взимат наркотици, то при майките, които безспирно вдишват аромата на бебетата си, същият взрив от допамин ги кара да ги приближават по-близо до тях, да ги обичат и да се грижат повече.

"Миризмата на новороденото несъмнено играе ключова роля в образуването и развитието на емоционалната връзка между майката и детето, съдейства да се отключи функцията на майчината грижа”, обяснява един от авторите на изследването - Йоханес Фраслели – сътрудник във факултета по психология на Университета в Монреал. „Връзката между майката и детето, която е част от чувството за майчина любов, е продукт на еволюцията, възникнала в резултат на естествения подбор. Такава силна връзка е жизненоважна за новороденото, тъй като осигурява неговото оцеляване.”

Тоест, от гледна точка на еволюцията, тази удивителна миризма е гаранция, че новороденото ще остане живо. Но за майка му ароматът на бебето също е физиологически необходим, тъй като помага тя да се успокои, да се отпусне и дори да предпази от следродилна депресия, казват експертите.

Бебе

Изследователи от катедрата по клинична невробиология в Каролинския институт се надяват, че миризмата на новородените в бъдеще може да се използва за лечение на депресия и други психични заболявания.

В хода на експеримента, учените са дали на 30 жени да помиришат малки шапчици, които преди това са били на главите на новородени. Докато жените вдишвали аромата, учените използвали магнитен резонанс, за да наблюдават какво се случва в различни части на мозъка им. Резултатите от сканирането били сравнени с изображенията, получени, когато на участниците в експеримента се предлагат други миризми.

Резултатите шокирали изследователите: женските мозъци реагирали на миризмата на детските шапки, също както и на лекарства, използвани за лечение на психични разстройства.

Сега учените планират да повторят експеримента върху мъже, но те са напълно уверени, че резултатите ще бъдат същите, независимо от пола.

Шведските изследователи все още не знаят точно защо мозъкът ни обича миризмата на новородени, но вече е установено, че този аромат съдържа около 150 различни химически съединения. Учените се надяват да разберат кои от тези вещества са „виновни” за такъв специфичен мозъчен отговор. Изследванията в тази посока ще продължат дълго време, но учените смятат, че с течение на времето те ще могат да създадат спрей за нос, а сладкият бебешки аромат ще помогне за справяне с депресията и други психични разстройства.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA