Опасност: морбили по време на бременност

Световната здравна организация съобщи, че заболеваемостта от морбили се е увеличила 2 пъти през 2018 г. (229 хиляди случая), в сравнение с 2017 г. (170 хиляди случая). Това ниво е значително намалено от 2000 до 2018 г. поради ваксинацията. Но през 2018 г. тенденцията се обръща.

Най-лошото е, че броят на болните се оценява на милиони, защото само 10% от тях попадат в статистиката, а тези случаи не са локални, това е широко разпространен глобален проблем. Най-много заболели има в Конго, Сиера Леоне, Мадагаскар и Украйна.

Експертите отбелязват, че основният проблем е движението срещу ваксините и, освен всичко друго, то набира сила и последователи в развитите страни, които преди това активно са ваксинирали децата си.

Сега активно се разпространява мнението, че ваксинациите срещу морбили, рубеола и паротит причиняват аутизъм, но това не е така. Тази идея започва да се разпространява през 90-те, въз основа на едно проучване, в което дори няма такива заключения, но журналистите го превръщат в сензация.

Много лесно е да хванете морбили: достатъчно е да сте в една и съща стая с болен човек. Ако някой се е заразил в сградата, където живеете, тогава се уведомяват жителите на цялата сграда.

За да се развие имунитет срещу болестта, трябва да бъдат ваксинирани 95% от цялото население. Най-страшното при морбилито е липсата на лекарство за него и възможните усложнения: пневмония, отит, слепота и енцефалит.

Морбили е тежко заболяване и е особено опасно за бременните жени. Появата му може да прилича на грип: треска, болки в гърлото, но след това се появява обрив, който понякога не може да бъде разпознат, защото става по-слабо забележим.

Заразените с морбили могат да развият пневмония и хепатит, а също така се  увеличава рискът от преждевременна смърт. В проучване от 1993 г. е показано, че 3% от заразените с морбили бременни са починали. Ето защо, тези, които са заразени в ранните етапи, се съветват да направят аборт (поради което преди бременността е важно да се уверите, че сте ваксинирани).

По време на бременността невинаги е възможно бързо и правилно да се диагностицира морбили, така че пациентите не получават веднага необходимата помощ.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA