Гърция срещу демографската криза: 2000 евро за всяко новородено

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 06 август 2019

Наскоро ви срещнахме очи в очи с Елена Терзиева – българката, която има мисия да помага на бъдещи майки - в екип с две организации, които дават възможност на всяка жена да кандидатства не само за финансова помощ при раждане, но и да се възползва от съвети за започване на работа и отглеждане на дете.

В Гърция обаче борбата с демографската криза е държавна политика - по 2000 евро за всяко новородено дете, защита от уволнение до 24 месеца след раждане на дете, въвеждане на анонимно раждане с цел намаляване броя на изоставените бебета – това са част от мерките, които гръцкото правителство планира, за да спре демографския проблем и да подкрепи семействата.

Министерството на труда на Гърция е подготвило 14 мерки, между които изплащане на 2000 евро за новородено дете след 1 януари 2020 година. Правителството ще осигури 180 милиона евро за новите надбавки, които ще бъдат изплатени на около 90 000 майки. От списъка са изключени онези, които имат високи месечни доходи.

Според направените проучвания, ако не се вземат спешни мерки срещу ниската раждаемост, до 2050 г. населението на Гърция ще наброява между 8,3 и 10 милиона, като средната възраст ще бъде 47-50 години, хората над 65-годишна възраст ще представляват около 33% населението на страната. До 2035 година се предвижда населението на Гърция да достигне между 9,5 и 10 милиона души. Гърция е на водещо място в Европа по брой на абортите и се нарежда на трето място в света с около 250 000 аборта годишно.

Между набелязаните 14 мерки на гръцкото правителство е изплащането на стипендии за млади майки-студентки, възможност да се избере времето за ползване на отпуск по майчинство. Родители, за чието дете не е имало място в държавна детска градина, ще получават купони в размер на 180 евро за период от 10 месеца. Планира се удължаване на работното време в детските градини. Ще бъде въведено анонимно раждане, за да се елиминират случаи на изоставяне на бебета от техните майки. Предвидени са инициативи за ограничаване на нежеланата бременност чрез сексуално възпитание и информиране на начините за контрацепция. Защитата от уволнение след раждане се увеличава от 18 на 24 месеца.

За сравнение: През 2018 г. раждаемостта в България е спаднала в сравнение с предходната 2017-а, както впрочем и числеността на населението на страната, което вече е под 7 милиона. Страната ни е с най-бързо топящото се население в света. По данни на ЦРУ до 2050 г. в България ще живеят 3,5 млн. души, като българите от тях ще бъдат по-малко от половината.

Месечната помощ за семейство с едно дете през 2019 г. е 40 лв., за две деца - 90 лв.а, за близнаци - 75 лв. Еднократната помощ при раждане на живо дете е в размер:

  • за първо дете - по 250 лв.;
  • за второ дете - по 600 лв.;
  • за трето и всяко следващо дете - по 300 лв.
  • за четвърто и всяко следващо дете - 200 лв.
Еднократната помощ за отглеждане на близнаци е 1200 лв. за всяко дете.
Еднократната помощ за отглеждане на дете от майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение е 2880 лв.
Еднократната помощ за осиновяване на дете е в размер на 250 лв., независимо от поредността на детето.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA