Момче или момиче? Вече ще можем да избираме пола на бъдещото си дете

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 21 август 2019

Японски учени от университета в Хирошима са открили метод, чрез който ще бъде възможно да се избере полът на бъдещото бебе.

Същността на новия метод се състои във въздействието върху 2 гена на рецептори (TLR7 и TLR8) и „изключването" на част от сперматозоидите, което позволява да се контролира полът на бъдещото потомство. За да се извърши процедурата, в изследването са използвани имуномодулаторите и антивирусни агенти резиквимод и имиквимод. Тези вещества се предлагат под формата на крем за външна употреба, като и двете се продават в аптеките.

Експериментът се е провел под ръководството на Масаяки Шимада. Основната цел е била прилагането на този метод в селското стопанство. Например в една млечна ферма е важен полът на бъдещото теле: стойността на кравата, която дава мляко, е много по-висока от тази на мъжкия екземпляр.

Авторите обаче признават, че методът може да бъде разширен и да се прилага и при хората. Освен това, новият метод е много прост в сравнение с предишните. Според учените, процедурата може да се проведе дори у дома.

При експериментите с мишки е било възможно да се постигне следният резултат: 90 % от мишките се оказват мъжки, броят на женските е увеличен до 84 процента.

Що се отнася до реакцията на научната общност, учените категорично не препоръчват опитите да се влияе на пола на нероденото дете без надзора на лекарите, тъй като абсолютната безобидност на метода все още не е доказана. Успехът на експеримента, а именно отсъствието на странични генетични мутации, предстои да се види, като се наблюдава развитието на полученото потомство от мишки. Такова мнение изразява професор Робин Ловел-Бейдж (Robin Lovell-Badge).

Трябва да отбележим, че към днешна дата вече съществуват методи за избор на пола на нероденото дете, но процедурата може да се проведе само по време на инвитро оплождане и под строгото наблюдението на лекар.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA