Китай забранява на децата да играят видеоигри след 22:00 ч.

12 ноември 2019

На китайските деца ще бъде забранено да играят видеоигри от 22.00 ч. вечерта до 08.00 ч. сутринта. Строгият регламент, предложен от Главната администрация по печата, е предназначен да ограничи степента на пристрастяване към видеоигрите.

Говорител на администрацията заяви пред информационната агенция Xinhua, че с бума на индустрията на игрите пристрастяването сред младите хора се превръща в епидемия. Според него, тази зависимост подкопава физическото и психическото здраве и пречи на нормалния живот.

Пълният набор от правила, в допълнение към „вечерния час”, включва ограничаване на времето за игри до 90 минути в делничните дни и до 180 минути в почивните дни и празниците.

Друго ограничение е сумата, която китайски гражданин, който не е навършил пълнолетие, може да похарчи за покупки във видеоигрите.

До 16-годишна възраст правителството му позволява да похарчи 200 юана (около 29 долара) на месец, а за подрастващите на възраст от 16 до 18 години - 400 юана.

За да заработят новите правила, се въвежда строга система на регистрация: от потребителите ще се изисква да предоставят истинското си име и паспортните си данни.

Наред с другите неща, надзорният орган предлага да прегледа редица рейтинги, направени за определени заглавия, така че те да информират по-добре родителите за същността на игрите.

Според CNN, новите стандарти ще се прилагат за всички платформи и издатели, опериращи на пазара за игри в Китай. Според оценката на Newzoo, китайският пазар за игри е най-големият в света, приходите от него през 2018 г. достигат 38 милиарда долара.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA