Алгоритъм открива наследствени заболявания у новородените по лицето

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 23 ноември 2019

Изследователи от Детския медицински център в Шанхай и Педиатричния център в Шанхай обявиха, че разработват алгоритъм за диагностициране на наследствени заболявания при новородените с помощта на сканиране на лицето. Става дума за заболявания, които се характеризират с определени черти на лицето. Сред тях са индромът на Даун и синдромът на Корнелия де Ланге.

Например типичните симптоми на синдрома на Корнелия де Ланге са тънките, често сраснали се вежди, дългите мигли, късият нос и ниско разположените уши. Децата със синдром на Даун пък се характеризират с мънички бели петна по ириса, плоски лица и бадемовидни очи.

За да обучат алгоритъма за откриване на такива признаци, специалистите използваъ голям набор от медицински записи. Програмата се е научила да диагностицира по лицето повече от 100 наследствени заболявания.

Инструментът може да се използва за първоначален скрининг за диагностициране на ранен етап. Според авторите, разработката вече се използва от педиатри от Шанхай - те качват в програмата снимки и видеоклипове на новородени, за да изяснят наличието на наследствени заболявания.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA