Когато децата искат и когато наистина имат нужда...

Разликата е голяма, а разрешаването на ситуацията се крие в подхода на родителите.

Едва ли съществува универсален подход, който да гарантира, че децата ще станат добри, умни и отговорни, а това е мечтата на всеки родител. Предизвикателствата, пред които са изправени всички, които все още имат малчуган, не са никак малко, но експертите са налице, за да помогнат.

Редица специалисти са правили изследвания върху отношенията между родителите и децата им. Всички те стигат до следното заключение: когато децата искат нещо, но нямат нужда от него, пробвайте да им обясните защо, вместо категорично да изстреляте "НЕ" директно в лицето им.

05

Ясно е, че броколите са по-здравословни от шоколада и че новите обувки са по-наложителни от нова кукла, но ако директно отхвърлим желанията им, те ще се почувстват зле. Децата често имат много желания (не са само те, нали?), от родителите обаче се изисква да обяснят съществото на тези стремежи и дали всъщност те са им необходими, по една или друга причина.

Специалистите съветват в такива ситуации да се подхожда "гладко" - с умерен тон, доза разбиране и внимателен подбор на думите. Ако детето си мисли, че иска шоколад, обяснете му защо трябва да изяде зеленчуците и му предложете да излезете навън, ако се съгласи да ги хапне. Жертвите са основния начин да им обясните защо е добре да направят това, което им казвате, а не това, което те искат.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA