Може би сте на ръба на родителски burnout. Кои са неговите симптоми?

Усещане за умора, апатия към интересите ни и дори апатия към собствените ни деца... Това е родителски burnout

Силвия Канин
Силвия Канин 04 януари 2021

Да си родител е прекрасно. Едно от най-невероятните неща. Вдъхновяващо. Емоционално. Изтощаващо. Да, стресът и натоварването, което падат върху родителите по време на ваканция, почивни дни или пандемична обстановка и твърде дълго стоене затворени удома, са огромни. Напрежението може да доведе до емоционално, ментално и физическо изтощение, или така наречения от специалистите родителски burnout. 

За да ви помогнем да различите това състояние ще изброим няколко основни симптоми, усещания и мисли съвързани с burnout-a при родителите...

ЧУВСТВАТЕ НЕПРЕСТАННА УМОРА И ИЗТОЩЕНИЕ

Дали изпитвате физическа умора или емоционално изрощение. Дали усещате, че се проваляте във всички неща. Дали усещате вина, че не сте най-добрият родител. Всичко това е родителски burnout, характерен за много майки и бащи. Не сте единствените и това в сигурно. В никакъв случай обаче не се оставяйте по течението. Говорете с други родители за вашите притеснения, а най-добре е да се обърнете към специалист. Терапевтите работят прекрасно и чрез онлайн срещи. 

Burnout - чуждицата, която сме чували и прочитали многократно някак няма нужда от обяснение. Всеки поне веднъж е изпитвал всички емоции, които се крият в burnout-а. 

МОТХЕР

УСЕЩАТЕ СЕ НЕАДЕКВАТНИ В РОЛЯТА СИ НА РОДИТЕЛИ

Всеки родител преживява стреса и предизвикателствата по тотално различен начин и сравнението с останалите е напълно неправилно. Специалистите съветват да забравим за социалните мрежи и образите на перфектните майки и бащи, които виждаме  там. Много често именно чуждата излъскана до съвършенство картина ни кара да губим фокус.

ЗАГУБА НА ИНТЕРЕС КЪМ ХОБИТАТА, КОИТО НЯКОГА СТЕ ОБИЧАЛИ

Родителите често неглижират себе си за сметка на своите деца. Така губят връзката с много от техните нужди и интереси и с времето усещат изолация и безнадеждност. За да се справите с подобни усещания намерете начин да отделите време за себе си и своите хобита. Опитайте да имате своя времеви прозорец всеки ден! 

ЧУВСТВАТЕ СЕ ОТДАЛЕЧЕНИ ОТ ДЕЦАТА СИ

Границата между умората, неглижирането и апатията към децата ни е много тънка и често се преминава, когато изпитваме burnout. В този момент най-важната стъпка е да разберем, че имаме имаме проблем, а не сме лоши родители. За да се справите с родителския burnout можете да да си водите дневник и да разговаряте с близките си, но най-добре е да се обърнете към специалист, който да ви даде нужната подкрепа и идеи за промяна. 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA