Как да се справим със сърдито дете?

Да отгледаш дете с характер е предизвикателство и всеки родител знае това

Невена Дякова
Невена Дякова 27 февруари 2021

Темперамент и отстояване на мнението са черти от характера, които ще помогнат на детето ви в този изпълнен с предизвикателства живот. Докато все още живее у вас обаче със сигурност ще предпочитате едно спокойно, срамежливо, дори саможиво отроче, което няма да ви противоречи, ще си изяжда броколите с удоволствие и ще си ляга в 8 без претенции за късен филм или приказка.

Как да се справим със сърдито дете?

Ако обаче не сте от родителите, радващи се на сговорчиво поколение, ето следните съвети как да общувате с капризно и трудно за укротяване дете:

1. Дръж се с детето си така както искаш то да се държи с теб. Това е лесно на думи и трудно за изпълнение, но е разковничето. Децата копират модели на поведение, а вие сте най-близкия за него/нея.

2. Очаквайте то да се държи така с вас. Не наказвайте, но не приемайте поведение, което не показва уважение към вас. Детете ви е сърдито? Кажете му: „Разбирам, че си ядосан, но ще говоря с теб, едва когато се успокоиш".

Angry K2

3. Подкрепяйте го, дори когато сгреши. Избягвайте назидателни фрази като: „Казах ти да не правиш така!", „Видя ли какво става, когато не слушаш!". Покажете съпричност и разбиране към грешката и му помогнете да я осмисли.

4. Запазете позитивната си нагласа, като се погрижите за себе си. Опитайте се да спите достатъчно, поглезете се с масаж. Колкото по-щастливи и удовлетворени сте вие, толкова повече детето ви ще усеща спокойна  атмосфера у дома, която ще го предразполага да се държи по-добре.

5. Въздържайте се, когато сте най-ядосани. Не прибързвайте с думите, а изчакайте гневът ви да отмине. Детето може и да ви е ядосало, но вашата реакция, макар и моментна, би могла да навреди повече.

6. Отделете време да го научите на самостоятелност. Децата се чувстват най-добре, когато им гласувате доверие и покажете, че вярвате, че могат да се справят сами.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA