Как да се справим със сърдито дете?

Да отгледаш дете с характер е предизвикателство и всеки родител знае това

Невена Дякова
Невена Дякова 27 февруари 2021

Темперамент и отстояване на мнението са черти от характера, които ще помогнат на детето ви в този изпълнен с предизвикателства живот. Докато все още живее у вас обаче със сигурност ще предпочитате едно спокойно, срамежливо, дори саможиво отроче, което няма да ви противоречи, ще си изяжда броколите с удоволствие и ще си ляга в 8 без претенции за късен филм или приказка.

Angry K 1

Ако обаче не сте от родителите, радващи се на сговорчиво поколение, ето следните съвети как да общувате с капризно и трудно за укротяване дете:

1. Дръж се с детето си така както искаш то да се държи с теб. Това е лесно на думи и трудно за изпълнение, но е разковничето. Децата копират модели на поведение, а вие сте най-близкия за него/нея.

2. Очаквайте то да се държи така с вас. Не наказвайте, но не приемайте поведение, което не показва уважение към вас. Детете ви е сърдито? Кажете му: „Разбирам, че си ядосан, но ще говоря с теб, едва когато се успокоиш".

Angry K2

3. Подкрепяйте го, дори когато сгреши. Избягвайте назидателни фрази като: „Казах ти да не правиш така!", „Видя ли какво става, когато не слушаш!". Покажете съпричност и разбиране към грешката и му помогнете да я осмисли.

4. Запазете позитивната си нагласа, като се погрижите за себе си. Опитайте се да спите достатъчно, поглезете се с масаж. Колкото по-щастливи и удовлетворени сте вие, толкова повече детето ви ще усеща спокойна  атмосфера у дома, която ще го предразполага да се държи по-добре.

5. Въздържайте се, когато сте най-ядосани. Не прибързвайте с думите, а изчакайте гневът ви да отмине. Детето може и да ви е ядосало, но вашата реакция, макар и моментна, би могла да навреди повече.

6. Отделете време да го научите на самостоятелност. Децата се чувстват най-добре, когато им гласувате доверие и покажете, че вярвате, че могат да се справят сами.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA