Секс по време на бременността. Как, кога и какво?

Трудно е да балансирате живота в спалнята с този в корема ни, но не е никак невъзможно.

27 март 2021

Интимният живот по време на бременност често се променя. И ако в началото заради неразположението, главоболието или гаденето на жената никак не ѝ е до секс, то по средата на бременността либидото ѝ се засилва. Но всичко е строго индивидуално – и ако при някои двойки сексуалното желание нараства, то при други е съвсем слабо или дори напълно липсва.

Какво трябва да знаем за секса през бременността?

Ако бременността протича нормално, няма никакви причини интимните отношения да бъдат забранявани. Нещо повече – сексът може да има и много предимства. Ето някои от тях, над които е добре да се замислите:

Сексът гори калории (50 калории за 1 час) и укрепва мускулите на тазовото дъно, което е важно за раждането и възстановяването след това;

Води до понижаване на кръвното налягане и помага за по-добър сън;

57

Оргазмът води до освобождаването на окситоцин, хормон, който повишава прага на болка и засилва привързаността;

Сексът по време на бременност може да намали нивата на стрес;

Когато майката се чувства добре, и детето се чувства добре, а това оказва положително влияние върху състоянието му.

Това се препоръчителните пози...

Всяка поза е удачна, когато е приета и желана и от двамата партньори. С нарастването на корема обаче удобните пози се променят. В края на бременността мисионерската поза трябва да се избягва поради принудителното гръбно положение на жената. Препоръчва се и двамата партньори да са в изправена позиция, като мъжът е зад жената и проникването може да се контролира.

Грубият секс е недопустим, както и всичко, което създава дискомфорт на бъдещата майка. Може да използвате възглавница, която да поставите между коленете си при странична позиция (попови лъжички). Ако е необходимо – използвайте лубрикант. Оралният секс е безопасен по време на бременност, ако се спазва добра орална хигиена и по никакъв начин не се издухва въздух във влагалището.

57

Кога сексът е забранен?

Ако имате някои от следните симптоми, е добре да посетите лекар, а сексът да се избягва:

болка по време на полов акт;

съмнение за разкъсан околоплоден мехур и изтичане на околоплодните води;

кървене от влагалището или зацапване;

имате преживяно преждевременно раждане или няколко спонтанни аборта;

плацентата ви частично или напълно покрива отвора на маточната шийка (плацента превия).

Увеличено или понижено либидо

Тъй като кръвотокът към половите органи е повишен по време на бременност, при много жени сексуалните усещания са много по-силни от обикновеното. Това се отнася и за оргазмите, които се постигат по-лесно, а понякога са и по-интензивни.

Учените твърдят, че през бременността либидото се „контролира" от общото състояние на жената. Ако тя се чувства в отлична физическа и психическа форма, няма основания за опасения.

57

Любопитната страна на нещата

В проучване от 2016 г., свързано със сексуалната активност по време на бременност, авторите (Моника Старъч и Александра Кучаржук) са поискали от 220 жени да отговорят на въпроса коя поза им е била най-удобна по време на настоящата бременност. Резултатите показват: 79.5% – странична позиция („попови лъжички"), 51.5% – жената е върху мъжа („ездачка"), 37.1% – партньорите са на четири крака, мъжът е зад жената („кучешка").

Още полезна и любопитна информация за бременността и раждането ще откриете в онлайн портала „Бременност и здраве".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA