Колко да ядем през бременността?

Дори да ви се иска, отговорът не е "колкото пожелаете"...

24 март 2021

Мит е, че когато сте бременна, може да ядете, каквото си искате – купички сладолед, чипс, кроасани и тортички, защото ядете за двама. Това е доста остаряло схващане. Днес лекарите са категорични, че през 9-те месеца трябва да се спазва хранителен режим. Ето от колко допълнителни калории се нуждаете по време на бременността, за да бъдете вие и вашето бебе възможно най-здрави.

57

Първи триместър:

През първия триместър на бременността, когато бебето ви е с размерите на грахово зърно или по-малко, не е нужно да приемате допълнителни калории. Може да ви се иска да похапвате повечко, но всъщност тялото и бебето ви не се нуждаят от допълнителна храна.

Втори триместър:

През втория триместър трябва да приемате само около 340 допълнителни калории всеки ден. Това не е никак много - може да си ги набавите с една допълнителна здравословна закуска, включваща плодове, зеленчуци, ядки и т.н.

57

Трети триместър:

През третия триместър, от около 28-ма гестационна седмица нататък, на бременната жена са ѝ необходими около 450 калории допълнително всеки ден. А това отново не е никак много…

Може да си ги доставите с филийка пълнозърнест хляб, 50 г сирене, малко зелена салата и 1 среден домат – източник на фибри и калций, или с 1 круша, 2 супени лъжици бадеми и 1 чаша кисело мляко – добър източник на протеини, фибри и калций.

Още полезна и любопитна информация за бременността и раждането ще откриете в онлайн портала „Бременност и здраве".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA