С отговорност към детските зъбки

Експертите от MEDICAL DENT ни помогнаха в търсенето на най-важните отговори по отношение на зъбната хигиена при децата.

Въпросите около това как да се грижим за зъбите на нашите деца са много. Какво включва правилната зъбна хигиена, кога е най-добре нашият малчуган да посети за първи път зъболекаря и как да възпитаме в децата си полезни навици, така че срещата със зъболекарския стол да не плаши?

За да намерим техните отговори и да оставим настрана остарелите и грешни схващания за тях е нужна консултацията със специалист. Зъболекарите казват, че ако успеем да възпитаме правилно отношение на детето към денталните процедури, ще му спестим много главоболия в бъдеще, защото превенцията е разковничето в грижата за зъбките.

Обръщаме се за помощ и съвет към д-р Анифе Сюлейманова, детски дентален специалист от MEDICAL DENT. За повече от 16 години клиниката, въвела за първи път в България лечението на деца със седация /медицинки сън/, се е утвърдила като водещ фактор в детската стоматология, а екипът ѝ от специалисти е доказал, че може да се справи и с най-трудния казус.

57

Кога трябва да е първото посещение на нашето дете при зъболекар?

Първият преглед е с първото зъбче или около първия рожден ден. Родителите имат важна роля тук. Те трябва да подготвят детето, за да преодолее страха от непознатото и да обяснят защо е нужно да се ходи на зъболекар. Оралната хигиена и профилактика трябва да започнат още от ранното детство. Затова в MEDICAL DENT сме обособили детски кабинет, в който децата ви могат да получат индивидуална програма за дентална грижа и третиране на проблемните зони без болка и страх. В допълнение към балансирания ни подход, тук могат да бъдат научени на правилни хигиенни навици и техника за миене на зъбите, която ще им гарантира по-чисти и здрави зъби.

Как протича първият преглед?

Всяко дете е различно и има своята индивидуална идентичност. Именно поради това подходът трябва да е изключително внимателен. В MEDICAL DENT разполагаме със специализиран детски кабинет, в който се грижим не само за правилното лечение, но и за въвеждането на децата в интересния свят на стоматологията без страх и усещане за болка.

Редица родители се колебаят относно това дали да присъстват в кабинета по време на лечението. Подходящо е те да могат да подкрепят децата си по време на манипулациите. Те трябва да ги окуражават. При всяка визита трябва да се даде възможност на детето да се запознае със стоматологичния кабинет, инструментариума и стоматологичния екип. По този начин се намаляват до минимум страховите реакции.

В първите посещения лечението е с интервенции и процедури, които не предизвикват страх у детето (например полиране на зъбите). Много е важно в края на посещението да се даде информация на детето какво ще се прави на следващото посещение. Така се предотвратява появата на страхови защитни реакции у детето. Темпото на стоматологичните процедури е в зависимост от това как е настроен пациентът, така че нито да се избързва, нито да му доскучава.

57

Напоследък се говори все по-често за ролята на силантите за здравето на зъбите на децата. Какво представляват те и защо са добро решение за нашето дете?

За подрастващите това е едно много добро и модерно решение за превенция на кариеса на дъвкателните зъби. Силантите се поставят върху зъбите с дълбоки участъци, които са труднодостъпни за почистване и предразполагат развитието на кариеси. Процедурата е изключително лека и препоръчителна за деца с изразен рисунък на зъбите или по-ранен пробив на постоянни зъби. Явяват се вариант, който родителите е добре да обмислят, ако искат да осигурят максимална защита за децата си.

Препоръчвам поставянето на силантите да стане в ранна възраст – след като поникнат всички постоянни зъбки или когато детето е навършило 13 години. Процедурата е изключително лека и безболезнена и на практиката, по никакъв начин не би обезпокоила децата.

Кажете ни, когато се наложи да реагираме адекватно при зъбна травма като избит зъб например, какво е важно да знаем?

Бързата реакция при избито зъбче е най-важна. Денталната травма е глобален феномен, от който най-засегнати са децата. Те са и най-рисковата група, тъй като при загуба на зъб, имплант може да бъде поставен чак след 23-годишна възраст, а липсата на зъб довежда до множество други проблеми. Най-важно е да знаете, че избит постоянен зъб при дете може да бъде върнат обратно в устата за благоприятни резултати до 30 минути. След 60 минути, успеваемостта драстично намалява. Може и след 100 часа. В такъв случай няма да запазим зъба, но ще запазим развитието на челюстта, което също е важно.

Важно е всеки родител да знае, че първична намеса при възникнала дентална травма, може да помогне да бъде спасено зъбчето на детето. Адекватното поведение и правилната диагноза са най-важни в случай на дентална травма. Винаги се обръщайте за помощ към специализиран център по дентални травми. В MEDICAL DENT развиваме центъра си от много години и специалистите ни там са с почти пълна успеваемост, особено когато родителите са реагирали навреме и са съхранили зъбчето правилно.

57

Ако проблемът със зъбките на нашето дете изисква намесата на ортодонт, какво следва?

Когато детският зъболекар види, че зъбите на детето имат нужда от допълнителна помощ, за да са добре подредени, се включва ортодонтът. В MEDICAL DENT работят изключително квалифицирани специалисти в сферата на ортодонтското лечение и предлагат целия спектър от възможни решения. Много е важно всички родители да знаят, че навременно изправените зъби са ефективното решение на много стоматологични проблеми. Неправилното функциониране на зъбите и невъзможността за ефективно поддържана хигиена са често срещани последствия от кривите зъби. Изправянето на зъбите гарантира и по-естетична усмивка и ефикасно функциониращи зъби. Никога не е късно да подредим зъбките на своите деца и да им спестим намаленото самочувствие и комплекси в бъдеще, но златния период за поставяне на брекети при установена нужда е между 9 и 12 години.

Възможно ли е да изправим зъбите на детето, без помощта на брекети?

Понякога, в зависимост от конкретната ситуация, брекетите не са единственото решение за проблеми с положението на зъбките. Съществува и една специална система за изправяне на зъбите, наречена Invisalign, която отговаря на последните иновации в тази сфера. Invisalign представляват пластмасови шини, които са невидими с просто око и постепенно преместват зъбите, за да се получи перфектен краен ефект за усмивката. Шините принципно се сменят на всеки две седмици, като е препоръчително това да се прави от специалист, тъй като има специфични детайли, които трябва да се следят. Invisalign също така позволява на детето ви да яде, пие и мие зъбите си нормално.

57

Как е правилно да се лекува кариес при дете, има ли значение какви са зъбите – млечни или постоянни и различават ли се видовете пломби в зависимост от това?

Зъбите на детето трябва да се преглеждат редовно и навременно. Много често дете на 2-3 годишна възраст има развалени млечни зъби. Това води до повишен страх, детето е негативно, има понижено тегло. В тези случаи най-бързото и лесно решение е лечение под медицински сън. В MEDICAL DENT работим със специална технология и с най-добрите анестезиолози в България и така негативните емоции са напълно спестени.

Разваленият зъб трябва да се лекува винаги. Независимо дали е временен или постоянен. В противен случай наличието може да доведе до усложнения, които да засегнат зародиша на постоянния зъб. Обръщайте внимание и дали зъбите излизат правилно. Добре е специалист да следи за това и да прецени дали не трябва да се извади някой зъб, когато расте друг.

Ние използваме най-съвременните методи и материали, което означава, че пломбите винаги са бели и от най-висок клас.След провеждане на профилактичния преглед се прави снимка и план за лечение. Поставя се упойка, за да няма страх от очакването на болка и изолационни платна по протокол.

Имате ли решение за децата, които се страхуват твърде много или имат някакво заболяване и манипулациите при тях са по-сложни за извършване?

MEDICAL DENT е първата дентална клиника в България, която въведе метода за медицинския сън при дентални манипулации. Опитът ни датира от 2005 година, като оттогава има хиляди пациенти, които са се възползвали от възможността да се лекуват по този комфортен начин. Това е подход в зъболечението, който ни дава възможност да провеждаме доста сложни и отнемащи много време лечения в едно посещение.

За нас винаги на първо място е била сигурността на пациента ни. В годините с нашите опитни анестезиолози разработихме един много мек вариант на медицински сън, който не крие никакви рискове за здравето на пациентите ни. Натрупахме дългогодишен опит в работата под седация и в момента го прилагаме много успешно при най-малките ни пациенти. Тук подходът е различен, методите, които използваме са напълно безопасни и специално разработени от най-добрите анестезиолози в страната. По технологията, с която го извършваме, сме без конкуренция на българския пазар. Лечението под медицински сън е подходящо решение за всяко дете, но особено ценно е и за малките пациенти с показания в общото здравословно състояние (например деца с множествена склероза) и за такива със силен страх от стоматологично лечение.

На какви периоди да водим детето на профилактични прегледи? И от кога те трябва да започнат?

Водейки детето редовно на зъболекар създаваме навик в него. Честотата на профилактичните прегледи се определя от степента на кариес риска. Според американската асоциация по дентална медицина е препоръчително те да се правят спрямо това в коя рискова група попада детето. Ако на три години няма кариес, то е в ниска група на кариес риск и може да посещава кабинета на 12 месеца за профилактичен преглед. В умерена група попада, ако има 1 кариес или повече годишно - тогава прегледи е добре да се правят от 6 до 12 месеца, а при повече от 2 кариеса годишно, то попада във високо рискова група и е нужно да се преглежда на всеки 3 месеца.

37

Разбрахме, че в MEDICAL DENT извършвате безплатни детски консултации всеки месец в избран уикенд. Това е чудесна социално отговорна инициатива, разкажете ни повече за нея.

Предприехме тази инициатива като част от социалната ни програма с отговорност към здравето на детските зъби. Консултациите са напълно безплатни и всеки може да запише детето си и да го доведе през този уикенд, за да го прегледаме. Целта ни е да предложим минимално инвазивен подход, иновативно лечение и индивидуална грижа и внимание за вашия мъник, защото знаем, че децата заслужават най-доброто.

Посрещаме децата с много настроение, музика и весели игри и правим незабравимо и позитивно посещението при зъболекаря. Средата в клиниката е напълно защитена и са взети пълни епидемиологични мерки. Искаме дацата да се насладят на едно различно дентално изживяване, което да възпита любов в тях към грижата за техните зъбки. Нашата мисия е превенция и създаване на полезни навици от най-ранна детска възраст в името на денталното здраве!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA