Всички истини и лъжи за детската козметика

Разбиваме най-популярните митове, за да ви дадем спокойствието, от което всеки родител се нуждае.

Велина Василева
Велина Василева 02 октомври 2021

Фотография: unsplash.com.

ВСЯКА БИОКОЗМЕТИКА Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕТЕТО МИ

Лъжа. От няколко години битува мнението, че щом нещо е био и с органичен произход, то то е напълно безопасно. Поне що се отнася до децата, и най-вече бебетата, това не е точно така. Например вашето любимо масло за тяло съдържа вещества в много висока концентрация, които биха могли да предизвикат алергична реакция върху нежната детска кожа. Особено етеричните масла, които се използват като консервант в биокозметиката. Може да се стигне дори до атопичен дерматит! Затова особено в първата година на детето ви търсете максимално неутрални продукти, разработени именно за деца. Дори и те да не са с органичен и био произход.

57

ДЕТСКИЯТ ШАМПОАН СТАВА И ЗА КОСАТА НА МАМА

Много супермодели споделят, че тайната на меката им и красива коса е фактът, че я мият с детски шампоан. Не им вярвайте. Да, той е супер за помалките – прави косичката им мека, а и не съдържа сулфати, които изсушават кожата на скалпа. Но тези шампоани са създадени с мисъл за детските потребности. Такъв продукт няма да ви навреди, но няма и да ви свърши кой знае каква работа. Той просто не е толкова силен, че да премахне омазняването и замърсяванията, които се натрупват върху скалпа и косата на възрастните.

БЕБЕШКАТА ПУДРА МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ РАК НА ЖЕНСКАТА ПОЛОВА СИСТЕМА

Подобни съмнения има от десетилетия, що се отнася до бебешката пудра, която съдържа талк, тъй като това вещество се смята за канцерогенно. Реално обаче няма научни доказателства, че това е така. Все пак за собствено спокойствие може и да не използвате бебешка пудра или да я замените с такава, която не съдържа талк, а пшеничени трици например. Освен това този продукт е бил необходим, когато не е имало суперпопиващи еднократни пелени. Сега може да я ползвате само за други части от тялото на бебето, при които има опасност от подсичане – например гънките около вратлето, ръчичките или краката.

ДО НАЧАЛОТО НА ПУБЕРТЕТА ДЕТСКАТА КОЖА НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ОСОБЕНА ГРИЖА

Ако живеехме в свят, в който няма никакви замърсявания, то това твърдение би било вярно. Но децата, също като нас, са подложени на слънчева радиация и замърсяване от околната среда. Затова в края на всеки ден трябва да почистваме кожата им не само с вода, но и с мек измивен продукт. От полза могат да ви бъдат и детската мицеларна вода или тоалетно мляко например. След това трябва да хидратирате кожата им, за да възстановите хидролипидния й слой. И не забравяйте слънцезащитата дори и през зимата!

57

ИМА ОПАСНА И БЕЗОПАСНА ДЕТСКА КОЗМЕТИКА

По-скоро има подходяща и неподходяща за вашето дете козметика. Към продуктите за най-малките има особено стриктни правила, наложени и от законодателството на Европейския съюз. Създаден е цял списък с разрешените и забранените съставки, има и специални мерки за безопасност при производството им. Освен това има изисквания към физико-химическите свойства на продуктите, техните дерматологични, токсикологични и микробиологични свойства. Оценката за безопасността на детската козметика е доста сложен и дълъг процес, който може да отнеме и години. Затова законодателството постоянно се обновява. Освен това всяка съставка в козметиката за деца взаимодейства с останалите и в резултат на това взаимодействие негативният ефект, присъщ на един компонент, може да бъде усилен, а може и да бъде напълно неутрализиран. Така че в състава на сертифицираните продукти няма да намерите потенциално опасни компоненти. А „вредите", за които се говори в социалните мрежи, често са силно преувеличени и не се базират на достоверни научни изследвания.

57

КОЛКОТО ПО-КЪСНО ЗАПОЧНЕ ЕДНО ДЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВА КОЗМЕТИКА, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ

Хигиената и грижата за кожата са навици, които се възпитават от най-ранна възраст. Когато детето влезе в пубертета пък, стават задължителни. Трите стъпки – почистване, ексфолиране и хидратация, са най-важни за поддържане на здрава кожа. Особено в пубертета, когато много от децата се сблъскват и с неприятното акне.

ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА САМО БЕБЕШКИ САПУН

Педиатрите препоръчват в първите дни след раждането на детето то да се къпе само с вода, дори при възможност преварена. До шестия си месец детето има неутрално pH на кожата си и затова въздействието върху нея трябва да бъде минимално. Постепенно, например след 2-3 седмици от раждането, може да започнете да добавяте нежен и мек детски измивен продукт под формата на гел или олио. Ако все пак държите на сапуна, избирайте такъв с липиди, за да не изсушава кожата на бебето. А при по-големите деца не прекалявайте с антибактериалния сапун. Да, той е супер във времена на пандемия, но се смята, че може да наруши микрофлората на кожата и така да понижи имунитета. А и всички знаем, че дори и обикновеният сапун върши работа в борбата срещу ковид.

57

ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИРАТ ПРОДУКТИ, КОИТО СЪДЪРЖАТ МАСЛА И НАТУРАЛНИ ЕКСТРАКТИ ОТ БИЛКИ

Това по-скоро е въпрос на личен избор. В детската козметика много често има екстракти от билки, които действат страхотно на кожата. Невенът и лайката лекуват възпаленията и подсичанията, а екстрактите от мента и лавандула пък помагат на детето да спи по-добре. Сред маслата най-ценни са слънчогледовото, кокосовото, бадемовото, както и това от ший. И все пак, както казахме и по-горе, избирайте според кожата и нуждите на вашето дете. Макар че са натурални, тези съставки също могат да предизвикат алергия. Затова се препоръчва винаги всеки нов продукт да се тества на малък участък от кожата на детето.

В ДЕТСКАТА ПАСТА ЗА ЗЪБИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ФЛУОР

Това важи само за бебетата, които все още не могат да изплакват устата си. Неслучайно на опаковката на всяка детска паста има маркировка за коя възраст е подходяща. За по-големите използването на паста за зъби с флуор не води до повишение на количеството му в организма, тъй като концентрацията му също е строго регламентирана. Флоурът е суперефективен в борбата с кариесите дори и на млечните зъби, защото предотвратява деминерализацията на зъбния емайл и се бори с бактериите в устата.

КОНСЕРВАНТИТЕ В ДЕТСКАТА КОЗМЕТИКА СА ОПАСНИ

Всяка козметика съдържа консерванти под една или друга форма. Те са необходими, за да се съхранят свойствата на продукта в рамките на срока на годност. Освен това предотвратяват възможността от микробно заразяване, тъй като най-важните изисквания по безопасността на козметиката се явяват отсъствието в тях на потенциално опасни микроорганизми в течение на целия срок на годност. Най-широкоразпространеният консервант в детските продукти е натриев бензоат, който също така се използва и в хранителната индустрия (регистриран е като E211), медицинската и козметичната промишленост. Той не е токсичен, стабилен е по отношение на съставките и опаковката и също така не оказва влияние върху качеството на крайния продукт.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA