Как да върнете тялото си след бременността?

Нашите съвети, с които бавно, но сигурно да възстановите фигурата си след раждането.

Велина Василева
Велина Василева 12 октомври 2021

Да бъдем честни – първите месеци след раждането е невъзможно да мислите за това как да влезете във форма. Но когато графикът на съня се понамести и придобие някакъв нормален за оцеляването ви вид, неизменно в главата ви ще изникне въпросът как да върнете „старото" си тяло. А защо не и да го направите по-добро. Средностатистическата жена качва между 5 и 10 излишни килограма в резултат на бременността, кожата й, особено около корема, се отпуска, мускулният тонус намалява, появяват се целулит и стрии. Но спасение има. Даваме ви реалистичните насоки за това.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПОДРОБНИЯТ СПИСЪК С BEAUTY ПРОДУКТИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО

57

СПОРТ И ДИЕТА - КОГА?

Най-лошото, което можете да направите, е да стартирате прекалено рано и прекалено интензивно. Така само ще се почувствате изтощени и обезкуражени и ще саботирате по-нататъшните си опити за влизане във форма. Първите три месеца след раждането определено не са подходящи за сериозни физически натоварвания и строги диети. Ако състоянието ви го позволява, може да увеличите активността си с разходки. Добре е и за вас, и за бебето. Опитвайте се да правите по поне 10 000 крачки на ден. Относно диетата – ако кърмите, стриктното ограничаване на калориите може да ви навреди и да спре или силно да намали лактацията. Калориите, които трябва да приемате в този период, са между 1800 и 2000 дневно. Имайте предвид, че кърменето също води до отслабване, и това е още една основателна причина да не се отказвате от него. Ако обаче нямате възможност да го правите, също не е препоръчително да започвате драстични диети. Правете го постепенно – до килограм на седмица-две е напълно нормално. След третия месец може да започнете и по-активните тренировки. Обърнете се към професионален треньор, който найдобре може да прецени от какви упражнения се нуждае тялото ви. За постигане на максимален ефект може да добавите масажи и различни апаратни процедури.

НЕ СЕ СРАВНЯВАЙТЕ СЪС ЗВЕЗДИТЕ!

Виждаме как те се връщат във форма буквално дни след раждането. Но нека да бъдем реалисти – възможно ли е това? Ние нямаме начин на живот, който ще ни позволи да отслабнем толкова скоростно, и колкото по-бързо разберем това, толкова по-добре ще се чувстваме в кожата си. Звездите имат ресурси, с каквито повечето от нас не разполагат – лични треньори, готвачи и детегледачки. А това е предпоставка за спокойствие и повече свободно време, което да отделим за влизане във форма.

57

ЦЕЛУЛИТ, ОТИВАЙ СИ

Портокаловата кожа е проблем, от който се оплакват почти всички жени, независимо дали имат дете, или не. Но по време на бременността целулитът може да се усили. Това се дължи на много фактори. Една от причините е хормонът естроген, който кара тялото да съхранява мазнини, които пък са от значение по време на 9-те месеца. От друга страна, съединителната тъкан отслабва, организмът задържа повече вода, циркулацията на кръвта се забавя. След раждането може да започнете да използвате антицелулитен продукт. Прочетете в описанието дали е подходящ за кърмачки. Нанасяйте с лек масаж в посока от долу нагоре. Добавете и скраб за тяло за активизиране на кръвообращението и лимфната циркулация. Повишете и физическата си активност. Посещенията в сауната също могат да ви помогнат, защото изгарят мазнините.

АХ, ТЕЗИ ГЪРДИ

Видът на гърдите след раждане и кърмене може да отчая всяка майка. Формата им се променя, обемът изчезва, а не всяка жена се решава да си направи операция. А и не е нужно. Успешното възстановяване на гърдите до голяма степен зависи от грижата, която сте полагали за тях по време на бременността и в периода на кърменето. Използвайте стягащи кремове, специално съобразени с нуждите на тази деликатна зона. Вечер преди лягане загрейте малко количество от продукта в ръцете си и нанесете върху гърдите с леки масажни движения. Специално подбраните им съставки ще стегнат и хидратират кожата.

СТЯГАНЕ НА КОЖАТА

Още един проблем след раждането – отпуснатата кожа. То се появява в резултат на голямото й разтягане заради растящия вътре във вас нов живот. Това разрушава структурите на кожата и тя се отпуска. Освен спорт и диета, може да използвате и продукти със стягащ ефект. Те съдържат съставки, които стимулират обновяването на клетките на кожата, подобряват тонуса й и я хидратират.

4\

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАК ДА ПОДПОМОГНЕМ ПРОГОВАРЯНЕТО НА ДЕТЕТО?

СТРИИТЕ КАТО ПРОБЛЕМ

Стриите се появяват в резултат на разтягането на кожата и различни нарушения в синтеза на колаген и еластин. Еластичните влакна се разкъсват и се появяват стриите. Първоначално те имат розов или лилав цвят, като с времето стават бели или сребристи. За съжаление, няма как да ги премахнете напълно. Това, което можете да направите, за да бъдат поне по-малко видими, а и за да спрете появата на нови, е да започнете да използвате продукти срещу стрии. Превантивно, а и веднага след появата им. Колкото по-бързо реагирате, толкова по-голям е шансът да спрете процеса. Този тип продукти подхранват и хидратират кожата, правят я по-еластична и видимо по-здрава.

БЕЗ КОСОПАД

Много жени се оплакват от обилен косопад след раждането. Причините за него са предимно хормонални, но може да се намесят и непълноценното хранене, и стрес. Предотвратете това и се погрижете за гъстотата на кичурите си, като използвате продукти срещу косопад. Те имат специални съставки, които заздравяват фоликула на косъма, правят косата гъста и жизнена.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA