Кой каза, че инхалациите трябва да са скучни?

Ако случайно гледате на нещата по този начин, сега ще ви разкажем в подробности другата гледна точка.

13 ноември 2021

Може би се чудите какъв е смисълът от инхалаторната терапия? И има ли изобщо разлика между запарка с гореща водa и използване на истински инхалатор? Или пък знаете какви са ползите от инхалациите, но винаги, когато се налага да ги приложите на детето си, получавате свиване под лъжичката… Как ще го укротите, как ще го накарате да диша кротко и съсредоточено в продължение на цели 10 минути?

Проучванията показват, а и медицинските експерти твърдят, че инхалацията е сред най-здравословните лечебни практики на всички времена. Тя може да ви помогне да се предпазите от много видове респираторни проблеми, включително кашлица, хрема, инфекции на синусите, запушване на носа, бронхит и назални алергии. Инхалациите са перфектен начин да се отървете по-бързо от неприятните симптоми, които съпътстват една вирусна или бактериална инфекция на горните дихателни пътища.

Как всъщност действа тази терапия? 

При вдишване използваното лекарство отива направо в този орган от тялото, който има нужда от лечение: дихателните пътища. Така необходимият ефект се постига много бързо, в рамките на броени минути.

Има и други предимства. Когато лекарствата се прилагат чрез вдишване, нежеланите реакции не са толкова чести, както например при използването на таблетки. Целенасоченото лечение на дихателните пътища позволява да се използва по-ниска доза активна съставка. Този метод на лечение има много по-малко противопоказания и странични ефекти от таблетките, сиропите, инжекциите и системите. А това е от огромно значение, когато си имаме работа с често боледуващи деца.

57

Тенджера или инхалатор?

Да бъдем честни, вдишването на пара над тенджерата е остарял метод за инхалация. Първо, няма как да поставите лекарствен препарат във вряща вода. Използвайки добрата стара тенджера, ще можете да се възползвате само от целебната сила на билките и естествените ползи на парата. Но това невинаги е най-ефективно, и, със сигурност, невинаги е достатъчно. С инхалатор могат да се вдишват газове, летливи вещества, прахчета, аерозоли, които да заместят или подпомогнат лечението с други лекарствени препарати.

Второ – съвременните инхалатори позволяват да се достави препарат до най-дълбоките отдели на дихателните пътища. Механизмът на тяхното действие се основава на разпръскване на лекарствените средства, на много малки частици, които достигат безпрепятствено навсякъде. Така лекарството се отлага по всички отдели на дихателните пътища – ларинкс, гласови връзки, трахеи, бронхи, бронхиоли и точно по този начин се гарантира ефективността на инхалаторната терапия.

Това e добре, но когато съберем на едно място инхалатор и малко дете, понякога нещата излизат от контрол. А през есенно-зимния период някои малчугани боледуват буквално през седмица. Вдишването на нещо различно от въздух не е приятно. Лесно е детето да намрази тази процедура до такава степен, че да ви бъде невъзможно да я провеждате. Ето какво да направите, за да избегнете превръщането на инхалатора във „врагът вкъщи" и да запазите психическото си здраве.

Изберете правилния инхалатор и научете детето да го харесва.

Когато избирате инхалатор, задължително проверете дали е подходящ за деца. Важно е да има специална маска, която да прилепва добре на детското личице, за да постигнете оптимален ефект и да не създадете дискомфорт. Малчуганите са изключително чувствителни, затова когато поставяте маската върху лицето, бъдете внимателни – нека няма излишно стягане и се уверете, че тя не притиска областта около очите. 

Ако използвате инхалатор за първи път, ето ви една хитринка. Можете да покажете на детето снимки на водолази, които плуват сред красиви рибки и да му обясните, че с тази маска то ще бъде точно като водолаз! Или защо не космонавт, който се рее из космоса?

Изберете по-безшумен инхалатор.              

Децата се плашат от силни шумове. Изберете инхалатор, за който е изрично упоменато, че нивата на шум са ниски. Ако детето ви се почувства заплашено от силните звуци, ще развалите магията още в началото и после ще ви бъде много трудно да го убедите, че инхалацията е забавна.

А инхалацията всъщност може да бъде забавна!

По време на процеса, детето трябва да седи мирно и кротко, не трябва да говори, дори не трябва да се навежда… Кое му е забавното?

Отговорът: забавният комплект карти за игра, който ще получите като подарък при закупуването на инхалатор Zano Inspire. Азбучните карти на ZANO са игра, разработена съвместно с магистър-логопед София Вълнеева, за да подпомагат ранното детско езиково-говорно развитие. Картите са мултифункционални – освен за научаването на нови думи, те могат да се използват за овладяването на буквите и посоките им на изписване. Извън сериозните термини и стремежа децата ни да напредват по-бързо в развитието си, тези карти са просто забавни!

С тях лесно ще успеете да ангажирате вниманието на детето си. Когато малчуганът започне да свързва инхалациите с игра, нещата ще станат много лесни и за вас. Всъщност от вас се изисква просто да показвате картите и да обяснявате какво има на тях. Можете да разкажете на детето вълнуваща история за ескимосите, които живеят в иглута, да полетите заедно със самолет, или да се престорите на симпатична животинка. Вместо да повтаряте „не мърдай", „не махай маската", „седни долу" и какво ли още не, в опит да укротите малкия разбойник, ще се забавлявате заедно и десетте минути ще отлетят неусетно.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA