Започна Софийският литературен фестивал за деца и младежи

Изключително богата програма, 20 онлайн събития и много вълнуващи емоции - това ни обещава директорът на фестивала Цвета Брестничка.

07 декември 2021

Днес стартира четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация "Българска книга". Събитието, което тази година ще протече под мотото „ОТВЪД БУКВИТЕ", ще се проведе онлайн и е абсолютно безплатно за всички желаещи да се включат. Oрганизаторите са подготвили изключително богата програма – ще се проведат 20 онлайн събития с известни български и чуждестранни писатели.

За фестивала и програмата разговаряме с Цвета Брестничка, директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

57

Как се прави литературен фестивал по време на криза?

Литературен фестивал се прави трудно по всяко време, а по време на криза – още по-трудно. Когато вниманието ти е приковано към проблеми с оцеляването, трудно се сещаш за нещо извън това. От друга страна, точно книгите са тези, които могат да донесат светлина и надежда в тази ситуация, така че смятаме, че сме истински полезни за хората в този момент. Заради ограниченията, и тази година ще провеждаме фестивала онлайн. Това е ограничаващо от гледна точка на липсата на жив контакт, но пък дава възможност на деца и възрастни от цялата страна да се включат в онлайн събитията. След фестивала ще качим записи в YouTube канала на фестивала, за да могат да се гледат и след приключването му. Целта ни е да достигнем до широк кръг от хора – деца, родители, учители, библиотекари и всички, ангажирани с подкрепа на детското четене.

Фестивалът ще се проведе за четвърта поредна година. Кое е различното този път?

С годините фестивалът набира все по-голяма популярност и тази година имаме повече участници както от България, така и от чужбина. Повече са и децата, чиито желания намират своите магьосници в кампанията „Едно дете чака магия. Стани магьосник – подари му книга!" – вече наближават 1200. Тази година фестивалът е под надслов „Отвъд буквите" и това не е случайно – опитваме се да разширим представата за детската литература отвъд кориците на книгите, да покажем връзката й с другите изкуства и с живия живот.

Кои са основните акценти?

Основен акцент е разширяването на разбирането за детската литература като път за опознаване на себе си и света, но и като врата към другите изкуства. Неслучайно започваме с кратък филм, който разказва за пътя на Илия Бешков към детската илюстрация и за неизличимата следа, която оставя в литературата за деца. Признати майстори на словото като Мария Донева, Петя Кокудева, Петя Александрова, Христина Петрова ще разкрият на децата тайни от творческия процес. Предстоят много интересни срещи, посветени на приятелството, приключенията и дори разкриването на детективски загадки – натам ще ни поведат Доника Ризова, Вера Асенова, Елена Павлова, Иван Раденков и тайнственият Сър Стийв Стивънсън. Ще видим как литературата се превръща в музика с музикалния педагог Петя Стефанова и как оживява в театъра с актьорите Симона Халачева, Юлиян Малинов и Росен Белов, ще навлезем в изкуството да създаваме добри отношения с открития урок по добри маниери на Невена Басарова. От интервютата с писателите Асен Сираков, Никоела Иванова, Йорданка Белева, Джина Дундова, Кристина Орсова, Емилия Зафираки ще научим повече за вечните книги, изборите на съвременните деца и пътищата на въображението. Специално за тийнейджърите писателят Марин Трошанов ще разчупи клишетата за детска литература. За родителите ще бъде много интересно и полезно да се запознаят с пиктограмите като път към четенето и да научат повече как можем да отгледаме читател.

Ще има и доста международни участници. С кои от тях се гордеете най-много?

Гордеем се с всеки участник във фестивала – иначе не бихме го поканили. Тази година имаме сериозно международно участие с представяне на чудесни детски книги, получили признание по света и вече достъпни и за българските деца. Полската писателка Юстина Беднарек ще ни поведе по следите на едни избягали чорапи, които ще ни покажат колко важно е да бъдеш себе си и да не се предаваш пред трудностите. За приключенията на децата-детективи Агата и Лари ще ни разкаже самият Сър Стийв Стивънсън, от когото ще научим много за различни места по света и хората там. Гръцкият писател Макис Цитас ще развълнува детските сърца с истории за неочаквани превъплъщения и човечност. Писателят-пътешественик Хавиер Качо ще ни отведе на ледения континент Антарктида и ще разкаже вълнуващи истории за бъдещето на нашата планета. Ще пътешестваме през страниците на „Божествена комедия" на Данте Алигиери с италианския писател Даниеле Аристарко, за да се убедим, че и най-сложните теми са подходящи за деца, когато са поднесени с любов и съпричастност. И имаме да откриваме хиляди чудеса в опознаването на Италия с Джеронимо Стилтън.

Колко онлайн събития са предвидени и за каква възрастова група са предназначени?

Общият брой на онлайн събитията по време на фестивала е 20, а на сайта на фестивала всеки може да се запознае и с носителите на тазгодишните награди за детска литература, които дадоха специални интервюта. Има събития за различни възраст – и за 5-7-годишните, и за децата от начална училищна възраст, и за тези, които тепърва навлизат в пубертета с всичките му вълнения, и за тийнейджърите. Не сме забравили и родителите, учителите и библиотекарите, които не само ще могат да гледат събитията, предназначени за тях, но и да използват по-късно записите на срещите от YouTube канала на фестивала.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA