Генът на щастливия брак съществува

Професорът от Университета Йейл (САЩ) Джоан Монин и нейният екип са проучили 178 семейни двойки на възраст от 37 до 90 години. Всеки от участниците в изследването е попълнил въпросник на тема удовлетвореност от семейните отношения. От всеки също така е била взета и проба от слюнка за ДНК анализ.

Учените са открили, че когато в окситоциновия рецептор поне на единия от партньорите има генетичен вариант, известен като GG генотип, съпрузите са много по-доволни от брака си и чувстват сигурност.

Може да се каже, че такива двойки обикновено са по-щастливи от носителите на друг генотип.

Досега окситоциновият рецептор OXTR rs53576 е изследван и е бил свързван с такива личностни черти като емоционална стабилност, емпатия и комуникативност. Работата на учените от Йейл обаче, публикувана в списание PLOS ONE, за първи път разглежда ролята му в семейните отношения.

„Нашите чувства и интимни отношения се влияят не само от общия опит, който партньорите придобиват с течение на времето”, пише Джоан Монин. „В брака хората са повлияни и от генетичната предразположеност - тяхната собствена и на партньора им.”

Учените са установили също, че хората с генотип GG изпитват по-слаба тревожност във връзката, което е добре за брачните отношения. Тревожните привързаности възникват в резултат на минали преживявания с членове на семейството и се характеризират с ниско самочувствие, висока чувствителност към отказ и търсене на одобрение, обяснява Монин.

На дълголетието обаче генетиката влияе много по-малко, отколкото обикновено се смята. Продължителността на живота се определя в по-голяма степен от избора на партньор. Това е заключението на учените от Calico Life Sciences, анализирали генеалогичната история на 400 милиона души.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA