Google премахва Huawei от Android и от своите услуги

Най-големият китайски производител на смартфони е в черния списък на САЩ и тази търговска война ще засегне милиони потребители. Това е само началото: и други големи американски корпорации прекратяват сътрудничеството си с Huawei след Google.

Компанията Huawei бе включена в черния списък, публикуван миналата седмица от Белия дом на САЩ. Но сега става ясно, че новият кръг от търговска война между САЩ и Китай ще засегне милиони хора.

И други американски партньори на Huawei, включително Qualcomm и Broadcomm, вече се присъединяват към Google и бойкотират Huawei.

Най-големият удар е спирането на лиценза на операционната система Android за китайските телефони. От Google заявяват, че сътрудничеството е спряно „за оценка на прилагането на [директивите на Тръмп за новия черен списък]”. Освен това, Huawei вече няма да може да използва Google Play App Store и Gmail имейл, а също така ще загуби достъп и до други технологии от САЩ.

Говорител на Google каза по-късно, че ограниченията няма да засегнат онези, които вече са закупили и използват телефони на Huawei. В новите си продукти компанията ще използва „обществената версия” на Android - Android Open Source Project.

Това означава, че потенциалното въздействие на забраната за сътрудничество с производители на чипове, водена от Qualcomm, може да бъде много по-сериозно.

Ройтерс подчертава, че мащабът на ограниченията, които ще засегнат Huawei, е непредвидим.

Huawei в САЩ е обвинен в кражба на технологии, шпионаж и продажба на американски компоненти на Иран, в нарушение на режима на санкции. Използването на оборудване на китайския производител е забранено в държавните институции на САЩ.

Huawei настоява отново и отново, че оборудването на компанията не съдържа „капани”, обслужващи интереса на китайското правителство.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA