Първата дама на Украйна: факти за Елена Зеленская

Елена Зеленская

Елена Зеленская

Елена Зеленская

Елена Зеленская

Елена Зеленская

Елена Зеленская

Встъпването в длъжност на новоизбрания украински президент Владимир Зеленский се проведе вчера сутринта - от този ден неговите президентски правомощия официално влязоха в сила. И Елена - съпругата на Владимир - сега е първа дама на Украйна. По този повод предлагаме да се запознаете с някои важни факти от нейната биография и да опознаете по-добре Елена, която заедно с Владимир Зеленский ще представлява страната на международно ниво.

1. Елена (по баща Кияшко) е родена на 16 февруари 1978 г. в Кривой Рог - на същото място като Владимир. Бъдещите съпрузи учат в съседни паралелки на едно училище, но се срещат едва след дипломирането.

2. Елена получава образованието си като архитект в Криворожския национален университет, но така и не започва работа по специалността си. След запознанството си с Владимир, тя се присъединява към екипа на КВН „95 квартал” като автор, а понякога дори излиза на сцената.

3. Владимир и Елена се женят 8 години след началото на връзката им - през 2003 г., а две години по-късно се ражда дъщеря им Александра. През 2013 г. Зеленские за втори път стават родители - Александра вече има по-малък брат Кирил. Елена продължава да пише скечове и сценарии за телевизионни проекти за студио „95 квартал”.

4. Кръстница на Елена Зеленская е Елена Кравец.

5. Елена кара Mercedes-Benz S 500 4 Matic 2014 година.

6. Първоначално първата дама реагира отрицателно на идеята Владимир да се кандидатира за президент на страната. Но след откровен личен разговор със съпруга си Елена осъзнава, че няма да може да го разколебае, а убедителните аргументи на Владимир ù помогат да се справи със страховете си.

7. Първата дама се занимава със спорт с професионални треньори и следи храненето си - тя се старае да приготвя цялата храна сама. „За вечеря обикновено имаме риба или печено месо със салата. А за закуска - извара, яйца”, споделя Елена.

8. „Що се отнася до имиджа, аз не се опитвам да следвам нечий стил и не се опитвам да копирам някого. За да разбера някои протоколни нюанси и да вникна в тази тема, аз, разбира се, разгледах няколко снимки (на първи дами), но не повече от това”, казва Елена.

9. На церемонията по встъпването в длъжност на президента Елена Зеленская беше облечена в бял костюм, състоящ се от рокля и оригинално сако с рязани ръкави на украинската марка ARTEMKLIMCHUK. Визията бе допълнена със златни обеци от Guzema Fine Jewelry.

„ARTEMKLIMCHUK студио е известно с вниманието към детайлите и съчетаването на украинските традиции със съвременната мода. Облеклото за първата дама не прави изключение. Майсторите на бродерии са използвали традиционни украински занаятчийски техники за бродиране на ръкавите, адаптирайки флорални и анималистични мотиви от Сумската и Полтавска области от началото на XIX. Разположението на елементите на сакото е вдъхновено от символиката на древното Триполие”, се казва в съобщение на пресцентъра на президента.

10. По-рано Елена поддържаше личен профил в Instagram, но вчера създаде официална страница. Първата дама вече е успяла да публикува две снимки, а профилът ù има 51 хиляди абонати.

View this post on Instagram

Починаємо...

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official) on

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA