Задкулисният свят на Стенли Кубрик на изложба в Лондон

Лондонският музей на дизайна е домакин на изложба, посветена на американския режисьор, сценарист и продуцент Стенли Кубрик. Ретроспекцията изследва характерните техники, използвани от него в неговите известни филми – „2001: Космическа одисея” (1968), „Сияние” (1970) и „Портокал с часовников механизъм” (1971) по едноименния роман от на Антъни Бърджес.

Изложбата представя редки архивни материали от реквизита, както и видеооткъси от работата на великия режисьор. Много експонати са от частната колекция на семейство Кубрик. Те се съхраняват в неговия дом в имението Чайлдуикбери във Великобритания.

Стенли Кубрик

Катарина Кубрик - дъщерята на Стенли Кубрик - споделя: „Всичко това са неща на баща ми. Те се съхраняваха у дома. Той никога не хвърляше нищо. Всичко беше внимателно записано в каталози, подредено по чекмеджета и оставено за съхранение в стаите. Всеки път, когато се местехме на ново място, всичко това се преместваше с нас. Не мисля, че той е предвиждал подобна изложба, но е имало причина да не изхвърли нищо.”

В началото на 60-те години, след успешна кариера в Холивуд, Кубрик се премества в Лондон, за снимките на филма „Лолита". Въпреки факта, че събитията от романа се развиват в Америка, режисьорът избира Великобритания за място на филма. Основната причина за преместването е фактът, че „Лолита” може да бъде заснета само в страна с по-мека цензура от тази в Съединените щати. В Албион Кубрик остава да живее и работи до края на дните си.

Стенли Кубрик

Даян Суджич - директор на Музея на дизайна в Лондон - казва: „Всичките му филми се заснемаха в Лондон и околностите му, а това също беше необичайно. Той наистина можеше да създаде тези светове тук - било то хотела в скалистите планини на Колорадо във филма „Сияние”, бойните полета във Виетнам или Космоса. "

Изложбата „Стенли Кубрик" представя над 500 експоната, включително производствени документи, реквизитни материали, костюми, сценографски декори. Изложбата ще бъде открита за посетители в Музея на дизайна в Лондон до 15 септември.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA