Шест актриси, които отказаха да получават по-малко пари от мъжете

Великолепни жени. Те имат не само самочувствието на таланти, но и носят в себе си онази харизма на женствеността, която съчетава крехкостта със силата. И да, те отказват роли, ако това ги поставя в унизителната позиция да получават по-малко пари за същата работа от един мъж.

Джесика Частейн
Джесика Частейн 

Актрисата призна, че веднъж не е била наета в един много голям проект, защото е поискала справедливо заплащане. След това нейно изказване студиото просто спря да общува с актрисата. Тогава тя се съмняваше в правилността на постъпката си, но сега е сигурна, че трябва да настояваш за справедливост и да изградиш репутацията си, в противен случай никога няма да получиш заплатата, която заслужаваш.

Натали Портман
Натали Портман

Портман постоянно говори срещу огромната разлика в заплатите на мъжете и жените. Оказва се, че във филма „Повече от секс" колегата ù Ащън Къчър е получил три пъти повече пари за ролята. Натали казва, че не е била твърде зла, защото все пак им се плаща много, но такава ужасяваща разлика я е накарала да се разгневи много. „В повечето професии, на всеки долар, спечелен от мъж, жената получава само 80 цента. В Холивуд печелим 30 цента там, където мъжете печелят по долар”, заявява актрисата в интервю за Marie Claire.

Джилиън Андерсън
Джилиън Андерсън

Любимата ни изпълнителка на ролята на Дейна Скъли отказа да участва в продължението на „Досиетата X", след като ù предложиха заплата два пъти по-ниска от тази на колегата ù Дейвид Духовни. В резултат на реакцията на феновете на актрисата и на пресата, студиото трябваше да отстъпи - Андерсън и Духовни са получили една и съща сума.

Дженифър Лоурънс
Дженифър Лоурънс

Лорънс написа цяло есе, озаглавено „Защо получавам по-малко от моите колеги - мъже?". В него актрисата разсъждава над това, че често ù липсва увереност и търпение в преговорите с филмовите студиа. Дженифър се е опасявала, че може продуцентите и режисьорите да я помислят за твърде „трудна" и „разглезена" (въпреки че няма нищо срамно да искаш справедливо заплащане за работата си). В резултат на позицията си тя губи милиони долари, които преди е печелела на снимачните площадки. Сега обаче актрисата отстоява твърдо заплатата си. Например за участието си във филма „Пасажери” тя е получила 20 милиона, а нейният колега Крис Прат само 12.

Шарлиз Терон
Шарлиз Терон

Терон не се страхува да иска това, което заслужава. Актрисата настояваше режисьорите на „Снежанка и ловецът” да ù плащат толкова, колкото и на нейния колега Крис Хемсуърт. Рискът беше оправдан - актрисата получи същите 10 милиона, колкото и  Хемсуърт.

Еми Росум
Еми Росум

Актрисата бе готова да спре снимането на телевизионния сериал „Безсрамно”, след като научи, че нейният колега Уилям Мейси получава повече пари. Той се появяваше по-рядко на екрана, снимаше по-малко и съответно работеше по-малко. Тя трябваше да седне на масата за преговори със създателите на поредицата, защото отказа да се снима в осмия сезон за малка заплата. Накрая справедливостта триумфира и Росум получи това, което искаше.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA