Русия пуска контрасериал на американския „Чернобил"

Чернобил

Чернобил

Чернобил

Чернобил

Чернобил

Нямаше как. Просто нямаше как сериалът „Чернобил” на HBO да мине и да замине без продължение. И като логичен отговор на филма, взривил класациите по всички параграфи, идва и контрасериалът на руския телевизионен канал НТВ.  В неговия сюжет агент на ЦРУ е изпратен в Чернобилската зона с диверсионни задачи. Режисьор на проекта е Алексей Мурадов.

Снимките на руския „Чернобил” се състояха през лятото на 2018 г. в беларуски градове - Минск, Мозир, Хотимск, Слуцк, Молодечно и други. Създателите твърдят, че са обърнали особено внимание на избора на места и са намерили такива, където времето е спряло през 80-те”.

Зрителите ще видят много масови сцени във филма. Според руския канал НТВ, по време на заснемането на евакуацията на града, броят на участниците в снимките е достигал до 400 души за една сцена. Освен това, използвана е и военна техника от онези времена - като „ГАЗ-66”, „Уралов” и пожарни машини.

„Това е много сложен исторически проект, който разказва за трагедията, която се случи в Чернобил, за съдбата на ликвидаторите, за героизма на народа. Вече няколко години изучаваме архивни документи, провеждаме цялостно историческо проучване и възстановяваме хронологията на събитията”, казва продуцентът на руския „Чернобил” Андрей Феофанов.

Засега може да видим само неофициалния трейлър на филма. НТВ потвърди за него, че видеото е монтирано от кадри от поредицата.

Съдейки по последните изявления на продуцента на проекта, 12-те епизода ще бъдат показани по НТВ още тази година. Авторите и представителите на руския телевизионен канал обаче все още не посочват конкретната дата.

Сюжет

В американския „Чернобил” събитията са разказани предимно от името на академик Валери Легасов, който се опитва да премахне последиците от инцидента. Авторите също така разказват лични истории на хора, засегнати от експлозията. Сериалът започва от момента на аварията.

Руската версия е позиционирана като първи многофункционален игрален филм, който възстановява хронологията на събитията и говори за „героичното ежедневие на ликвидаторите на последствията от нея”.

Според официалния синопсис, действието на поредицата обхваща период от няколко часа преди инцидента, самата експлозия и няколко месеца по-късно. Сюжетът е построен около разследването на офицера от ЦРУ Алберт Ленц, а главният герой е Андрей Николаев - подполковник на военното контраразузнаване. Той се опитва да спре чуждия агент и да предотврати експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил.

„Действието на поредицата обхваща април до декември 1986 година. Украинският отдел на КГБ на СССР разбира за интереса, проявен от чуждестранните разузнавателни служби към атомната електроцентрала в Чернобил”, се казва в официалния синопсис на руския „Чернобил”

Авторите твърдят, че „ще покажат какво точно се е случило тогава”. Според тях ще има много драматични и трагични линии в поредицата.

Режисьор на всичките 12 епизода е Алексей Мурадов, който има богат опит в продуцирането на телевизионни проекти, особено исторически. Мурадов прави няколко телевизионни предавания за Втората световна война, включително „Жуков”, „Катя 2”, „Изтребители”, а също така е работил и по руската адаптация на The Mentalist.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA