97-годишен мъж изрисува селото си, за да го спаси

Хуанг Юнг-Фу

Хуанг Юнг-Фу

Хуанг Юнг-Фу

Хуанг Юнг-Фу

Хуанг Юнг-Фу

Хуанг Юнг-Фу

Хуанг Юнг-Фу

Хуанг Юнг-Фу

Хуанг Юнг-Фу

Хуанг Юнг-Фу

Преди малко повече от десет години, тогава 86-годишният Хуанг Юнг-Фу се сблъскал с голяма дилема. Тайванското правителство заплашвало да събори къщите в селото му, в опит да построи по-модерен жилищен комплекс. Хуанг бил последният жител на селото, в което е минал животът му. Предложили му пари, за да си стегне багажа и да се премести на друго място, но той не могъл да понесе мисълта да остави единствения дом, който някога е познавал в Тайван. Тогава той започнал… да рисува.

Хуанг, сега известен като „Дядото на дъгата", е роден в Китай. След като се сражава в китайско-японската война и Втората световна война, той започва борба в редиците на националистическата партия срещу комунистическото управление на Мао Дзедун. Когато националистите губят, той и два милиона китайци бягат в Тайван. Именно там той бива настанен в импровизирано село, издигнато набързо за пристигащите бежанци и техните семейства. Това, което е трябвало да бъде временно решение, в крайна сметка се превръща в негов постоянен дом.

Ето защо, четиридесет години по-късно, новината, че ще събарят селото му, го шокира. „Когато дойдох тук, в селото имаше 1200 домакинства и всички живеехме и разговаряхме като едно голямо семейство”, казва Хуанг. „Но с времето всички се разбягаха или починаха, и аз останах сам”, споделя той с тъга. Невиждайки друг изход за себе си, Хуанг се обръща към изкуството, за да облекчи страданието си.

Първо рисува една малка птица върху неговата къщичка. Продължава с котки, птици и хора, които започват да се появяват върху сградите в селото. През 2010 г. студент от местен университет се натъкнал на селото и след като чул историята на Хуанг, обещал да помогне. Той направил снимки на селото и започнал кампания за набиране на средства и петиция, за да го спаси от унищожение.

Новината бързо се превърнала във вирус и така се родил „Дядото на дъгата”. Живописното селце се превърнало в огромна атракция за туристите и все още посреща над един милион посетители всяка година. А най-хубавото е, че Хуанг успял да запази дома си.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA