На тихоокеански остров превръщат времето във валута

Необичаен експеримент започва на един от островите на Вануату, чиято цел е да изясни доколко е приложима концепцията за тайм-банкинг, т.е. използването на време вместо валута. Резултатите от проучването ще бъдат от значение за целия свят.

Системата тайм-банкинг включва използването на времето в качеството на валута. Вместо да получават плащане в брой, участниците в системата могат да обменят уменията си за определен брой часове. Стойността на всеки член на общността се определя от времето, което той изразходва за предоставяне на услуги на други хора, и се записва в банка на времето.

Теоретично, тайм-банкингът насърчава членовете на общността да инвестират в неговото развитие и да укрепват взаимните връзки между хората. За да тестват теорията на практика, американски изследователи стартират експерименти на тихоокеанския остров Анейтюм*, който принадлежи на Република Вауату. Населението му не надвишава 1000 души.

В този развиващ се регион мнозина все още нямат достъп до начално образование, но мобилните телефони вече са широко разпространени. Това дава възможност на учените да въведат в местната общност прототипна блокчейн система, необходима за функционирането на тайм-банкинга.

Анейтюм

Системата Vanuatu-BlendTBS позволява да се обменя време за труд, както и насърчава членовете на общността или да ги санкционира за антисоциално поведение. Освен това, информацията за всички извършени действия се записва.

Учените се надяват, че експериментът ще потвърди способността на тайм-банкинга да подобри качеството на живот на отделните общности. Това ще бъде ефективен отговор на разпространението на автоматизацията и нарастващото разединение на хората. Освен това, изследването ще остойности с ново значение понятието „работа” и ще помогне да се определи стойността на отделните членове на общността въз основа на техните социални задължения и услуги, предоставяни на другите.

Въпреки спада в интереса към блокчейна и криптовалутите, експертите продължават да вярват, че тази технология може да промени света през следващите години. Например тя помага да се избегне кражбата на лични данни и стимулира развитието на свободата на словото.


*Анейтюм (на Бислама Aneityum) е остров в Тихи океан разположен в архипелага Нови Хебриди с площ 159 км2. Той е най-южният остров на Република Вануату и съгласно административното деление на страната е включен в провинция Тафеа.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA