Семейството на Фрида Кало отрече да съществува запис с нейния глас

Миналата седмица Мексиканската Фонотека обяви, че е открила запис с гласа на Фрида Кало. Твърденията бяха, че на радиозаписа (предполага се, че записът е от 1953 или 1954 г.) художничката рецитира откъси от посветения на съпруга ù Диего Ривера текст със заглавие „Портрет на Диего”, написан през 1949 г. Но семейството на известната художничка опроверга тези твърдения и каза, че такъв запис не съществува, пише мексиканският вестник „Миленио”. „Гласът на Фрида е голяма енигма - каза Павел Гранадос, директорът на Фонотеката. - Непрекъснато го търсим, от основаването на Фонотеката.”

„Доколкото е известно на семейството на Кало, записи на гласа на Фрида не съществуват!”, цитира изданието дъщерята на племенницата на художничката Мара Ромеро Кало. Така тя коментира появилата се по-рано информация за това, че сътрудници на Националната фонотека на Мексико са открили фрагмент от радиопредаване, в което според тях звучал гласът на художничката, предават от БТА.

Мексиканското правителство обяви откритието тогава с уточнението, че според изследователите това е гласът на Фрида Кало, но потвърждение не съществува.

В радиозаписа, който продължава по-малко от две минути, младежки ясен глас, изпълнен с енергия, казва за Ривера: „той е голямо момче, грамаден, с приятелско лице и тъжен поглед. Неговите изпъкнали, тъмни, много интелигентни и големи очи сякаш ще излязат от орбитите, защото подутите му клепачи изпъкват като на жаба.”

Фрида Кало е една от най-известните и провокативни художнички на Латинска Америка, представителка на така нареченото „наивистично изкуство". Но не само това – тя е и удивителна жена – бунтар не само в творбите си, но и в личния си живот. Славата на Фрида идва десетки години след нейната смърт. Но ще остане за вековете. Фрида Кало е първата жена мексиканка, която е удостоена с пощенска марка в САЩ, а нейните картини се продават за милиони долари на световните търгове за изкуство.

Фрида Кало

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA