Турската прокуратура отново погна писателката Елиф Шафак

Прокурори в Турция започнаха разследванe срещу автори на художествена литература, сред които е и писателката Елиф Шафак. Тя е родена е в Страсбург, Франция, в семейството на философа Нури Билгин и Шафак Атайман, която по-късно става дипломат. Живее в Турция и САЩ, пише на турски и английски, публикува статии и коментари в пресата в САЩ и Европа. След излизането от печат на романа „Копелето на Истанбул” (2006 г.), където се разказва за геноцида над арменците, Шафак на два пъти е обвинявана в обида на нацията и е заплашвана със затвор за три години. И двете обвинения обаче са снети поради недостиг на доказателства. През април 2012 г. гостува в София за представянето на романа си „Чест”, което се провежда в Археологическия музей, а в него участва и писателят Георги Господинов.

Сега Елиф Шафак отново е на прицела на прокуратурата. Според турски медии, разследването е в резултат на „порочен дебат в социалните мрежи”, в който писатели-романисти се занимават с предизвикателни теми като насилието над деца и жени, а също и сексуалното насилие. Елиф Шафак попада в този скандал със страници от нейните книги „Речник на погледите” и „Трите дъщери на Ева”.

Самата Шафак недвусмислено се опълчва на този тормоз и заявява: „Те искат да разследват всяка книга, в която има някакъв текст за сексуална злоупотреба с деца. Това е нов фокус за прокурорите в Турция. И, разбира се, иронията е, че се случва в страна, в която случаите на сексуално насилие срещу жени и деца нарастват. Турските съдилища не предприемат действия, законите не са променени. Така че в страна, в която са нужни спешни действия за справяне със сексуалното насилие, те преследват писатели. Това е най-голямата трагедия. Прилича на лов на вещици.”

Издателят на Елиф Шафак в Турция Доган Китап споделя, че тя „винаги е била автор, описващ теглилата и борещ се за правата на жените, децата и малцинствата”. Според Китап, въпросите за сексуалния тормоз и кръвосмешението са социални рани. Той е на мнение, че Елиф Шафак е сред най-добрите турски автори, които говорят за жертвите и пострадалите. „Нейните книги са дар не само за нас, но и за световната литература”.

В интервю за „Дойче Веле” Елиф Шафак говори и за новата си книга „Нечути гласове". Според нея новата ѝ творба по всяка вероятност отново ще ѝ навлече неприятности в Турция. Защото героите в „Нечути гласове" са все аутсайдери, изтикани в периферията на турското общество:  проститутка, жена-трансджендър, бежанец, жена-джудже. Шафак разказва, че е искала да даде глас на онези, които са обречени на страдания поради своята различност. „Всеки, който е различен, независимо дали в културно, сексуално, политическо или религиозно отношение, има тежък живот в Турция!”, казва Шафак и добавя: „Колкото повече страната ни се отдалечава от демокрацията, колкото по-авторитарна става политиката ѝ, толкова по-бързо изчезват плурализмът и многообразието.”

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA