Кралят на пясъците: 22 години един бразилец живее в пясъчен замък

44-годишният Марсио Мизел Матолиас от 22 години живее в пясъчен замък на плажа Бара да Тижука в Рио де Жанейро. Съседите и приятелите му го наричат Краля.

Матолиас позира за фотографите на трона си близо до замъка, държейки в ръцете си скиптър. Тъй като крал Марсио няма слуги, той е отговорен за поддържането на замъка в ред: кралската резиденция трябва непрекъснато да се полива, за да не се разпадне. Друг живот Матолия не може да си представи.

„Израснах в залива Гуанабара, близо до Рио, и винаги съм живял на плажа. Хората плащат прекомерни пари, за да живеят край морето. А аз не се оплаквам и си живея добре”, казва Матолиас.

В сравнение с резиденциите на кралските семейства, замъкът на Матолиас е малък, но от него се открива прекрасна гледка към плажа. Въпреки че в пясъчната къща има малко място, то е достатъчно не само за самотния и бездетен монарх, но и за хобитата му - книгите и плажния голф. Само един недостатък на такъв живот тормози Краля – ужасната горещина.

„Пясъкът задържа топлината, така че понякога не мога да спя тук и прекарвам нощта в къщата на приятел. Като цяло предпочитам да спя тук, дори ако трябва да легна на улицата”, споделя Матолиас.

Преди това той живеел на улицата, докато не се заинтересувал от изкуството да изработва фигури от пясък. С течение на времето построил къща. Градската администрация няма нищо против замъка и понякога дори моли Матолиас да направи и други фигури от пясъка на плажа. Бразилецът даже печели от замъка си - туристите плащат, за да влязат в резиденцията на Краля, която се е превърнала в местна забележителност. Ако желаят, могат да му оставят и книга - на специален щанд близо до замъка.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA