Cartier открива в Париж изложба, посветена на дърветата

Collection Romero Pimenta, Nova Lima © Luiz Zerbini. Picture © Eduardo Ortega.

Courtesy de l'artiste et Galeria Nara Roesler, São Paulo

Себастиан Мехия. От серията Quasi Oasis 17 (Avenida Simón Bolívar, Santiago, Chili), 2012

Galerie Polysémie, Marseille. © Salim Karami.

Мигел Рио Бранко, Токио, 2008

Салим Карами, 2009. Адриана Варежао. Cadernos de viagem: Yãkoana, 2003

Луис Зербини. PHILODENDRON VERMELHO I, 2018

Засега Tate Modern се фокусира върху социално-екологичните теми в изкуството на Олафур Елиасън, а „Гараж” разглежда екологията като „нова политика". Фондация „Cartier” събира заедно художници, ботаници и философи в изложба, посветена на… дърветата. „Trees” отваря врати в Париж на 12 юли и обхваща почти петдесет творци от САЩ, Иран, Европа, Латинска и Южна Америка. Всеки от тях има специален контакт с природата - интелектуален, чувствен, естетичен. Някои дават на дърветата глас, други организират срещи между екзотични растения и градове, трети ги представят в поезия като всемогъщи гиганти, четвърти са трубадури на екологията. Освен майстори на изкуството като Тони Оуслер и Адриан Варежао, изложбата представя и десетки по-малко известни художници и дори творци от коренното население на Америка - жители на отделни общности от Парагвай и индианците Яномамо, живеещи в горите на Амазония. Антропологът Брус Алберт, който си сътрудничи с фондация Cartier от началото на 2000 г., от изложбата „Яномамо: духът на гората” от 2003 г., подрежда по рафтовете всичко за дърветата.

Изложбата „Trees” („Дървета”) продължава и в градината на сградата на фондация „Cartier”, построена от Жан Нувел и също вдъхновена от дърветата. През следващите месеци там ще се появят скулптури на Джузепе Пеноне, а в последната седмица на изложбата - видеото на Тони Оуслер. А градината на фондацията се появява през 1994 г.

До 10 ноември в Париж можем да видим и скулптурата на режисьора Анес Варда, специално създадена за проекта „Дървета", лентата „Exit” на нюйоркските архитекти Diller Scofidio + Renfro, както и работите на други художници, връщащи значението на дърветата в съвременния антропоцентричен свят. Струва си да се запознаем и с няколко нови книги, съпровождащи изложбата: в каталога „Trees” можем да прочетем всички критични текстове и изследвания по темата, в L'Architecture des Arbres - да се запознаем с изследването на дърветата, на които архитектите Чезаре Леонарди и Франка Стаджи са посветили повече от 20 години.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA