Времето през 2050: в Лондон като в Мадрид

Климатолози от Швейцарското висше техническо училище изучават метеорологичните условия на 520-те най-големи града в света по 19 параметъра, отразяващи колебанията в температурата и валежите. За да симулират бъдещето, те умишлено са използвали оптимистични сценарии, т.е. предполагали, че емисиите на въглероден диоксид ще се стабилизират до средата на века, а средното ниво на температурата в света ще се увеличи само с 1,4 градуса по Целзий.

След това учените сравнили климата на различните градове днес и в бъдеще. Оказало се, че времето в градовете на северното полукълбо до 2050 г. ще бъде подобно на съвременните градове, разположени на 1000 км. по-близо до екватора. А на юг се очаква сериозно затопляне, нестабилни периоди на засушавания и обилни валежи.

Например в бъдеще климатът в Лондон ще бъде същият, както в испанската столица Мадрид. Париж го очакват австралийски жеги, и в Москва времето ще бъде като в българската столица София.

77% от градовете по света ще бъдат засегнати от значителни промени в климатичните условия, а при 22% ще има нови условия - т.е. нетипични за тях досега.

В Европа лятото и зимата ще са по-толи, съответно средно с 3,5 и 4,7 градуса по Целзий. Това ще принуди жителите на северните страни да купуват и използват по-активно климатици, което ще увеличи натоварването на електрическата мрежа и емисиите на CO2.

„Преди около 30 години повечето от нас се съгласиха, че климатът се променя поради човешката дейност, но ние все още не сме предприели никакви активни действия”, подчертава Жан Франсоа Бастин - водещият автор на проучването.

Наскоро учените от Оксфорд изчислиха точно мярката на човешката отговорност за глобалното затопляне. Техните изследвания показват, че причинените от човека фактори, а не естествените цикли на океаните, са виновни за емисиите на парникови газове и замърсяващи примеси.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA